U Muzeju Kozare danas je otvorena izložba pod nazivom “Svete žene” autorke Marije Vukosavljević iz Valjeva.

Riječ je o izložbi ikona koje su nesvakidašnje jer su rađene tehnikom veza na recikliranom tekstilu.

” To su odabrani materijali koje su žene nekada nosile pa odbacile , materijale od garderobe koje su sadašnje monahinje nosile u svjetovnom životu i od žena koje su supruge,majke, poslovne žene koje su istrajale na svom duhovnom putu i odbacile te `krpice` iz svakodnevnog života”, kazala je autorka.
Ona je dodala da je to iskoristila da napravi izložbu ikona na kojima su sve žene svetiteljke, a odbačeni svileni kostimi, košulje, haljine sada poprimaju novi oblik i umjesto nekadašnje svjetovne, dobijaju duhovnu ulogu.
“One su posvećene tim ženama koje ja poznajem i koje su mi davale svoju garderobu i svaka ikona ima svoju priču vezanu za tu ženu čijim je odbačenim tekstilom i urađena”, istakla ne Vukosavljevićeva.
Inače, autorka je završila dizajn tekstila , a pored klasičnog ikonopisa bavi se modernom umjetnošću i ekspresivnim slikarstvom , uglavnom u akrilu mada i tu dosta koristi tekstil.
Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je potvrdio da je izložba otvorena povodom obilježavanja krsne slave muzeja Svetog apostola i evanđeliste Luke koji je po mnogima osnivač hrišćanskog ikonopisa jer je prvi naslikao ikone Isusa Hrista i Bogorodice.
” Izložba je primjerena ovom događaju i ona je i sakralna i likovna u isti mah, a pored toga zanimljiva i vizuelno i sadržajno jer je njen koncept između njenog fizičkog i duhovnog nivoa”, rekao je Radonjić.
Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš koji je istakao značaj povezanosti ove ustanove i Gradske uprave te svim zaposlenima u Muzeju Kozare čestitao krsnu slavu.
Otvaranju izložbe i slavskim svečanostima ove ustanove prisustvovao je i kum Muzeja Drago Dragić, koji svake godine ovim povodom dolazi iz Franciuske, gdje živi i radi već 50 godina.
” Uvijek mi je drago da dođem ovdje iako ne živim ovdje 50 godina, a pogotovo volim da dođem na ovakve svečanosti da svojim kolegama i prijateljima muzeja poželim uspješan rad i prosperitet”, rekao je Dragić.
Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 26.novembra.

prijedorgrad