“U borbi rođene”, naziv je dokumentarne izložbe koja je danas otvorena u glavnoj gradskoj ulici u Prijedoru. Izložba svjedoči o hrabrosti žena Kozare, učesnica Narodnooslobodilačke borbe, kako onih svima dobro znanim poput Mire Cikote, tako i javnosti potpuno nepoznatim. Autori su Vedrana Adamović, muzejski savjetnik u Muzeju Kozare i Marina LjubiČić Bogunović, viši kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici.

“Žene su dale ogroman doprinos u NOB-u, a to se posebno odnosilo na jesen 1942. i proljeće 1943. godine, nakon velike ofanzive. Tada je bilo ogromno stradanje i muškarci nisu mogli da daju svoj puni doprinos na nekim poljima. Onda su žene preuzimale na sebe velike obaveze”, rekla je Adamovićeva.

Kozaračke majke su zbog velikog stradanja djece bile obilježene kao žene paćenice. Međutim, autorke ove izložbe su tokom istraživanja došle do zaključka da su one bile izuzetno jake.

“Ne smijemo ih pamtiti kao mučenice i žrtve, jer one su se uspjele izdići iznad tog najtežeg bola koji može da zadesi roditelja, gubitka djeteta. Uspjele su da pokažu da su normalne žene koje su u vanrednim situacijama pokazale izvanrednu snagu”, rekla jeMarina LjubiČić Bogunović.

Izložba je rezultat saradnje Muzeja Kozare i Memorijalnog muzeja Nacionalnog parka “Kozara”, zajedno sa Turističkom organizacijom i Gradom Prijedorom. Kako je rečeno, kultura jednog grada može da bude dio turističke ponude, a muzeji su ovom izložbom napravili hrabar iskorak prema svojim posjetiocima, organizujući izložbu u glavnoj gradskoj ulici.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević čestitao je autorkama koje su se, kako je rekao, usudile da pišu o ovako važnoj temi.

“0 ovoj temi se puno pričalo, a skoro ništa nije bilo zapisano. Ovim njihovim djelom, to ostaje zapisano za sva vremena i neće nikad biti zaboravljeno”, rekao je Kovačević.

Izložba “U borbi rođene” otvorena je povodom Dana grada Prijedora, a dio je istoimene knjige koja će na ljeto biti promovisana u Muzeju Kozare.

Izvor: kozarski