U Sportskoj dvorani u Novom Gradu, večeras će biti održan humanitarni koncert “Zapjevaj za Deju” kako bi bio prikupljen dio novca potrebnog za izgradnju kuće dječaku Dejanu Zoriću (11).

Priča o teškoj sudbini ovog mališana, kojeg je ostavila majka prije četiri godine i sa sobom odvela njegovu sestru Dejanu, ganula je veliki broj ljudi. Nekolicina njih organizovala se i pokrenula akciju sa ciljem da se izgradi kuća dječaku.

Dejan živi sa bakom i djedom u mjestu Donji Agići, u trošnoj kući bez vode i kupatila. U susjednom objektu, koji je takođe trošan, živi dječakov otac.

Dejanov trener karatea, Milan Jovanić jedna je od osoba koja najbolje poznaje ovog dječaka i kaže da postoji veliki broj djece koja žive u još težim finansijskim i materijalnim uslovima od Dejana, ali da je ovaj mališan uskraćen za mogućnost da odrasta uz oba roditelja.

– Volio bih da se Dejan iščupa iz situacije u kojoj se nalazi. Ovu akciju nismo poveli zbog njegovih roditelja, njegove babe ili djeda, već samo zbog njega. On ima tek 11 godina, nije spreman za  samostalan život i zato nam je on prioritet – poručuje Jovanić.

Dodaje da će nastojati Deju da usmjerava na sport i obrazovanje kako bi gazio ispravnim putem u životu.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” u Donjim Agićima koju pohađa Dejan, Milenko Tomić kaže da će on, kao i nastavnici, otići na humanitarni koncert.

– Na nastavničkom vijeću smo odlučili da pokrenemo akciju prikupljanja novca od učenika i nastavnika za kuću Dejana kada počne njena izgradnja. Čuli smo da su neke škole u Novom Gradu već sakupljale novac – kaže Tomić i dodaje da je ovaj mališan dobar učenik te da mu je poznata njegova teška priča.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Jedan od organizatora akcije, Mladen Karan, kaže da je za humanitarni koncert prodano 500 od 800 karata.

– Bilo bi dobro kada bi se čitavo društvo uključilo u ovu akciju, odnosno državni organi, privatna preduzeća i pojedinci – kaže Karan.

Ističe da se od početka akcije susreću i sa negativnim komentarima.

Jedan od organizatora akcije Dario Carić kaže da će Kulturno-obrazovni centar iz Novog Grada binu u dvorani opremiti na zavidnom nivou za humanitarni koncert.

– Pokazaćemo da možemo biti jedinstveni i humani, te da nam mali Dejo mora biti pouka i poruka, odnosno da mi kao društvo ne smijemo dozvoliti da nam djeca žive i odrastaju u teškim uslovima – kaže Carić.

Na koncertu koji počinje večeras u 19 sati u Sportskoj dvorani u Novom Gradu nastupiće veliki broj popularnih krajiških grupa i vokalnih solista. Ulaznice koje koštaju pet KM mogu se kupiti i na ulazu u Dvoranu.

Za kuću potrebno najmanje 40.000 KM

Organizatori akcije za izgradnju kuće za Dejana Zorića kažu da im je potrebno najmanje 40.000 KM kako bi ostvarili svoj cilj.

Ona će biti  montažna i u Dejanovim rodnim Donjim Agićima, jer je to njegova želja. Jedan mještanin je donirao zemljište za kuću, ali narednih dana bi trebalo da bude prepisano vlasništvo na Zoriće.

Srpskainfo