Kao pragmatičan čovjek, koji prepoznaje red veličina – a u Fudbalskom savezu Republike Srpske su 44 delegata od ukupno 55 jednoglasno na vanrednoj Skupštini sinoć razrješili dužnosti predsjednika Milu Kovačevića, prvi čovjek FS BiH Elvedin Begić, po svemu sudeći neće u ovu priču uvlačiti UEFA i FIFA jer bi to moglo da izazove sankcije prema “krovnom” Savezu, a to bi značilo suspenziju i nemogućnost nastupanja reprezentacije BiH u baražu za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Previpe je komplikovano.
Obzirom da je propala posljednja prilika da Pravni komitet na dan vanredne Skupštine FSRS zabrani ovaj skup – pomenuti Komitet se proglasio nenadležnim (ista Komisija na nivou FSRS je dala “zeleno svjetlo” za Skupštinu), Begić je skužio “koliko je sati” i po svemu sudeći biraće manju štetu – da se odrekne jednog od svojih najvjernijih saradnika, nego da navuče bijes fudbalske javnosti iz kantonalne komponente i Sarajeva za koje bi sankcije prema “Zmajevima” predstavljale ozbiljan udar. Begić će se čuvati tih stvari, ali je veliko pitanje kako će se “revanširati” advokatu iz Gradiške za činjenicu da je uz pomoć njega eliminisao Josipa Bevandu iz Širokog Brijega na izborima 2016. godine kada je bio prećutni dogovor da na mjesto predsjednika dođe prijedlog iz Federacije BiH, ali iz županijske komponente. A Bevanda je 2012. godine kao kandidat za predsjednika FS BiH najavio borbu protiv korupcije i kriminala u Savezu! Tada je pobijedio Begić, kao član Komiteta za normalizaciju.

Begić je dobio drugi uzastopni mandat uz pomoć Fudbalskog saveza Republike Srpske!
Malo razočarenje i u svom izlaganju medijima iz federalnog Sarajeva (večeras nije bilo Kovačevićevih izjava za medije iz srpskog entiteta) iznio je advokat iz Gradiške – možda je FS BiH mogao drugačije da reaguje?! Očigledno je Kovačević shvatio poziciju u kojoj se nalazi, ali i činjenicu da njegov “pretpostavljeni” Begić neće gurati ruke u bodljikavu žicu zbog pojedinca, a samim tim rizikovati “svetinju” zvanu reprezentacija BiH.
Ili je možda Elvedin Begić, u svoj ovoj priči, “vidio” da Kovačević ide do kraja – do sankcija, da eliminiše “Zmajeve” za zelenim stolom, kako bi mu se osvetio za obećanu, a nikad odigranu utakmicu u Banjaluci između Republike Srpske i Srbije?!
Biće zanimljivi idući dani, kako će se postaviti Fudbalski savez BiH i da li će ponovo čelnici “krovnog” Saveza Elvedin Begić i generalni sekretar Adnan Džemidžić, inače aktivista političke stranke SDA izdići iznad Izvršnog odbora i “po nalogu” Mile Kovačevića poslati novo pismo u Nion i Cirih? U tom slučaju direktni krivci za eliminaciju “Zmajeva” iz baraža biće Begić i Kovačević, a ne “Dodikov sestrić” (Vico Zeljković) kojeg mediji bliski Elvedinu Begiću predstavljaju kao glavni uzrok svih nedaća u fudbalu BiH.
A šta je tek sa aferama, tužbama i antikoruptivnom akcijom “Var”, pismom Tanje Račić FIFA sudije iz Banjaluke, početkom izgradnje terena? Da li je i za to kriv “Dodikov sestrić” iako je samo predsjednik banjalučkog Borca, i banjalučkog područja?
Čini se, ipak, da Elvedin Begić zbog Mile Kovačevića neće žrtvovati ono za šta bi on mogao da ispašta u novom sazivu “fudbalske vlade” BiH u mandatu 2020. – 2024”? Ili će se ipak ići do kraja, do “golih kraljeva”, prizivanja nekog novog Komiteta za normalizaciju koji je 2011. godine i iznjedrio Elvedina Begića. A šta je onda taj isti Begić, za tih osam godina, kao čovjek koji je doveden da normalizuje u Savezu – normalizovao? Kakva je njegova uloga bila, a kakva odgovornost, ako je potreban neki novi Komitet poslan iz UEFA?
Možda je, kako vele upućeni, najveći problem što 2020. godine kandidat iz Republike Srpske mora da postane predsjednik FS BiH, a u Sarajevu žele “Srbina po svom ramu za sliku”?!
Šta će na sve ovo da kaže Adnan Džemidžić, generalni sekretar FS BiH, politički obojen u dres SDA, koji je na ovu funkciju doveden, na ružan način, umjesto Jasmina Bakovića, uz pomoć glasova delegata Izvršnog odbora iz Republike Srpske.
Pitamo UEFA i FIFA šta je miješanje politike u sport: legalna Skupština FSRS sa 44 delegata (većina) ili Adnan Džemidžić, dokazani politički aktivista (pojedinac)?

SportDC