Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković (DNS) tvrdi da neće moći pomoći svim građanima koji mu se obrate za pomoć, jer je rezerva gradonačelnika tokom usvajanja budžeta smanjena sa planiranih 600.000 na 100.000 KM za ovu godinu.

S druge strane, odbornici skupštinske većine poručuju da to nije njihova krivica i da su u lokalnoj upravi morali bolje da raspodijele novac tokom planiranja budžeta.

Rasprava o novcu u rezervi gradonačelnika počela je kada je šef Kluba odbornika SNSD Dalibor Pavlović na posljednjoj posebnoj sjednici Skupštine grada Prijedora rekao da će skupštinska većina podržavati sve prijedloge koji su u interesu građana, bez obzira ko je njihov predlagač.

– Ova skupštinska većina je putem amandmana na budžet odvojila određena sredstva za aktivnosti svih naših građana ne gledajući ko su, šta su i odakle – izjavio je Pavlović.

On je dodao da će se zbog tih amandmana na budžet rekonstruisati Ulica majora Milana Tepića, uraditi trim staze, te da je izdvojen novac za personalnu asistenciju i vantjelesnu oplodnju.

Foto: B. Majstorović/RAS Srbija

Potom je za skupštinsku govornicu izašao gradonačelnik Milenko Đaković i rekao da je njemu kao gradonačelniku oduzeta mogućnost da pomogne rad građana u udruženjima i za druge vanredne situacije koje nisu planirane budžetom.

– Smanjenje budžeta na stavci kojom raspolaže gradonačelnik je doveo mnoge organizovane sisteme u gradu u problem da funkcioniše u toku godine, jer nemamo mogućnost da omogućimo ni bolesnima da se liječe, ni sportskim kolektivima da odobrimo novac, ni društvenim organizacijama, ni folklornim ansamblima – izjavio je Đaković.

On je naveo da je za takve stvari, koje se ne mogu predvidjeti, planirano 600.000 KM, ali da je amandmanima skupštinske većine iznos umanjen na 100.000 KM.

– Vrlo brzo će nestati sredstava kojima je pomagan grad da funkcioniše i živi svojiim normalnim životom. Tada je navođeno da je to novac koji se koristi za izbore, što je takođe apsolutno netačan navod. Bojim se da ova skupština, ovako ocjenjujući, po kafanskoj priči, ne radi u skladu sa poslovnikom Skupštine – istakao je Đaković.

On je naveo da ne zna kako će se ove godine održavati putevi. Stavka za održavanje ulica i puteva u planu budžeta za ovu godinu iznosila je 890.000 KM, ali u usvojenom budžetu je umanjena na 497.000 KM.

– I građani znaju da je stavka za održavanje puteva toliko drastično smanjena, a sada nas napadaju što se ne održavaju putevi – zaključio je Đaković.

Pavlović je u replici naveo da za sve što je pominjao gradonačelnik Đaković postoje posebne stvake u budžetu.

– Što niste gospodo sa 600.000 KM spustili sebi na 500.000, pa povećali jednokratnu pomoć za sportska udruženja, ansamble? Već ostavimo 600.000 u budžetu, pa ćemo davati podobnima. Tako ne može – kategoričan je Pavlović.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Smatra da je novac koji je ostao za održavanje puteva, prema količinama materijala koje se izvoze na teren, dovoljan za ovu godinu.

– Recite svom izvođaču radova, koji napada odbornike po seoskim zborovima, recite mu fino da onoliko koliko izveze toliko i naplati – poručio je Pavlović.

Duratović pita gdje je novac

Na Posebnoj sjednici smijenjen je predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić (SDA), a na ovu funkciju izabran je Mirsad Duratović (DF).

Prije izbora na ovu funkciju Duratović je stao u odbranu skupštinske većine.

– Ja sam čitao spisak o utrošku sredstava i nisam našao nijednu vitalnu organizaciju kojoj je ugroženo funkcionisanje jer je smanjena budžetska rezerva. Vi ste budžetsku rezervu od nacrta do prijedloga povećali za 250.000 KM, a imali ste priliku da taj novac prebacite na sve te stavke – rekao je Duratović.

On je podsjetio da odbornici još čekaju program za održavanje puteva te da ga nisu usvojili ni prošle godine.

– Volio bih znati gdje ste i kako ste potrošili novac, a i vaša je obaveza da nam ovdje podnesete izvještaj. Nemojte na nas svaljivati krivicu da mi nešto ovdje blokiramo kada građani dobro zanju i vide ko ovde šta blokira i kako se novac troši – zaključio je Duratović.

Skupštinska većina koju čini ukupno 17 odbornika iz SNSD, PDP, samostalnog Kluba odbornika, jedan samostalni odbornik, odbornik DF te jedan od pet odbornika SDS, smijenili su Mešića, jer SDA nije više dio njihove većine. Inače, Mešića je na mjesto predsjednika i izabrala ova skupštinska većina u aprilu prošle godine, nakon što se raspala koalicija SNSD i DNS u gradu na Sani.

Srpskainfo