Ne smijemo olako da proglasimo pobjedu, poručio je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, komentarišući prijedloge opozicije da je vrijeme da se ukine vanredno stanje u Republici Srpskoj.

– Život u Republici Srpskoj je prilagođen vanrednom stanju u dijelu vanrednih mjera. Do sada se pokazalo da nijedna od donesenih mjera nije bila zloupotreba, nego samo prilagođavanje situaciji – rekao je Dodik za RTRS, dodajući da su Vlada i predsjednica Republike Srpske reagovali adekvatno i veoma restriktivno.

Iako kritičari i pojedini opozicionari već danima tvrde da je Srpskoj vanredno stanje nepotrebano i upozoravaju da može doći do zloupotreba, Dodik kaže da to nije slučaj u Srpskoj, te da su nadležni intervenisali samo tamo gdje se morao organizovati život u novim uslovima.

– Neće biti olakog ukidanja vanrednog stanja. Naša odgovornost ne ide za tim da prati neke populiste. Narod to bolje razumije, a na kraju krajeva, disciplina naroda to najbolje govori. Veoma je teško ostati u stanu na ovako lijepom danu, ali ljudi to razumiju. Ostaju u kućama i stanovima iz razloga što žele da budu dio ukupnih napora koje mi ulažemo – objasnio je Dodik.

On je dodao da ukidanje vanrednog stanja znači da bi se efikasnost donošenje mjera bitno smanjila.

–  I u tom pogledu ćemo veoma, veoma dobro razmisli kada budemo ukidali vanredno stanje. Vanredno stanje ne treba meni, ne treba nikome od nas. Ono treba da bi se efikasnost mjera dovelo do najboljeg obima i da ne bismo zakasnili u nečemu – rekao je on.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci 28. marta, usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja ”za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa“.

Čekamo 10. maj

Srpski član Predsjedništva BiH je, govoreći o mjerama, podsjetio da su Vaskrs, 1. maj i Đurđevdan tri ključna događaja u narednom periodu.

– Mi smo prije nekoiko dana rekli da će mjere biti produže do 10. maja pa ćemo tada vidjeti šta nam se dešava, da li se epidemija širi ili ne. Dakle, to sve zavisi od toga kakva će biti epidemiološka situacija – rekao je Dodik.

Srpskainfo