Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da će, kako zakonski propisi i nalažu, predložiti kandidata SDA Selmu Cikotića za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, ukoliko prođe neophodne provjere u nadležnim agencijama. A da li će Cikotić i naslijediti Fahrudina Radončića koji je podnio neopozivu ostavku, odlučiće Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. A tamo podrška, za sada, upitna!?

O povratku Selme Cikotića u Savjet ministara, gdje je od 2007 – 2012. godine rukovodio sektorom odbrane, preuranjeno je govoriti. Prva prepreka mogle bi da budu SIPA i Centralna izborna komisija. Na te adrese, predsjedavajući Tegeltija, kako zakon i nalaže, uputiće prispjelu Cikotićevu kandidaturu. U Sipinom istražnom arhivu Cikotićevi “tragovi”” postoje! Kao po nepisanom pravilu – gdje god je od rata službovao – istražiocima je bio više nego “interesantan” – od ratnih zločina u Srednjoj Bosni do sumnjive prodaje naoružanja i municije bilo kao federalni ili bh. zvaničnik.

No optužbe u optužnicu protiv Cikotića, nikada pretočene nisu. Da arhive “provjetre” i Cikotića “provjere” SIPA i CIK imaju rok do 30 dana. Kandidat i kandidatura potom će pred parlamentarnu Komisiju za izbor Savjeta ministara, pa tek onda na mnogo rigorozniju “provjeru”! Pred poslanike! SNSD i Srpski klub ne zaboravljaju Cikotićevo “književno stvaralaštvo”. Detaljno će, kažu, analizirati cijeli “opus” kandidata ali i postupke “predlagača”!

– Razmotrićemo još taj prijedlog. Vidjećemo šta kažu i predstavnici Hrvatskog konstitutivnog naroda. I moraćemo naravno da riješimo i neke druge stvari, neka druga pitanja koja su za nas u ovom trenutku mnogo bitnija i koja su već dugo blokirana od ljudi iz SDA – naglasio je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Hrvatski zvaničnici sa kandidatom Cikotićem, pandemijski na “socijalnoj distanci”. Najudaljenijoj! Gotovo da nema tijela u Hrvatskom narodnom saboru koje nije oštro osporilo kandidaturu. Najprizemnija provokacija SDA! Јedan od posljednjih testova tolerancije, nižu se reakcije političara i partija okupljenih u HNS-u, nakon što su na isti način reagovali i hrvatski veterani proteklog rata.

Kao komandanta Operativne grupe “Zapad” tzv. Armije BiH, Cikotića smatraju odgovornim za golgotu Hrvata iz Bugojna. Za 23 zarobljena upravo Cikotić službenom depešom upućenom svom pretpostavljenom – “tražio” je “poseban tretman” /dokument/. 19 po Cikotićevoj metodi “posebno tretiranih” još se vode kao nestali. Tijela preostalih ekshumirana.

– Selmo Cikotić je bio direktni komandant tog sektora. Neka kaže gdje su nestali Bugojanci. Svi su odvedeni iz logora Bugojno – naglašava Mladen Kajić.

Argumentacija srpskih i hrvatskih zvaničnika, nije promijenila stav SDA. Ne osvrću se ni na bijes ljutih krajišnika u stranačkim redovima. Јer, najavio je Bakir Izetbegović krajišnika za ministra, a predložio svog savjetnika iz Sandžaka. I potcjenjujući cijeli svoj narod, nemaju, kažu za Cikotića rezervu.

– On mora biti imenovan. To je pozicija koja pripada Bošnjacima, odnosno SDA. Druge stranke to moraju prihvatiti kao činjenicu – poručio je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedištva BiH.

“Zaboravni” Džaferović očigledno već zaboravio da je upravo SDA opstruisala izbor prvog srpskog kandidata za ministra ljudskih prava i izbjeglica u Savjetu ministara, podsjećaju ga u SNSD-u. I da upravo SDA blokira imenovanje srpskih i hrvatskih kadrova u institucijama BiH – čak i onih za koje je konkursna procedura završena. Da je bumerang prečesto oružje u političkom životu BiH, a SDA nemoćna bez srpskih i hrvatskih ruku u Parlametnu. Čak i da sakupi sve bošnjačke i “probosanske” – što je malo vjerovatno.

Izvor: RTRS