Odluka gradskih parlamentaraca da dizanjem ruku podrže dva kreditna zaduženja u iznosu od oko 8,6 miliona maraka, od čega je oko 6,9 miliona maraka namijenjeno za infrastrukturne projekte, a ostalo za privremeno finansiranje budžeta, bezmalo je izazvala nevjericu kod  većine prijedorskih privrednika koji su u vrijeme korone računali na pomoć lokalne zajednice. Kažu politika ih ne zanima, ali očekuju glas razuma i podršku u nikad težim uslovima poslovanja.

Goran Bojić, vlasnik tri kompanije „Inving invest inženjeringa“, ljubijskog „Elkera“ i „BG energo tima“, tako smatra da je u ovom trenutku potpuno vanvremenski zaduživati se u milionskim iznosima  za uljepšavanje grada.

– Ta sredstva treba usmjeriti u očuvanje postojećih radnih mjesta, kao podsticaj maloj privredi i svim onim preduzetnicima koji zbog pandemije korona virusa nisu radili ili su otežano poslovali. To bi u krajnjem bio simboličan primjer da se nešto pokušava uraditi i u tom segmentu, s jedne strane i s druge pokušaj da se zaustavi odlazak stanovništva sa ovih prostora – kaže Bojić.

Dodaje da u davanju kisika privredi i oživljavanju i tih tokova treba poslušati samo ranija iskustva jednog broja zemalja. Ističe primjer „nju dila“ ( New Deal), takozvanog novog poslovanja u obnovi privrede, ali i onaj iz evropskog komšiluka, Slovenije, gdje su prije 20-tak godina novim ulaganjima uspjeli da se ekenomski oporave i izađu iz krize. Bojić se u svojim tvrdnjama odriče bilo kakvih politika. I naglašava da se isključivo rukovodi trenutnim privrednim tokovima.

– Smatram  da na neki način treba pratiti mjere Vlade RS koje su na tom fonu podsticaja privredi, ali i Savjeta ministara BiH koji je na prijedlog Staše Košarca, državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donio odluku da se u narednoj godini 30 odsto podsticaja preusmjeri u domaću privredu. Sve kako bi se prevazišla ovako teška situacija – kaže Bojić i naglašava da bi politike na prvom mjestu trebale gledati interes zaposlenih.

– Kroz stimulaciju domaće privrede koja puni budžet grada Prijedora to bi trebao biti odgovor gradske uprave o vraćanju povjerenja privrednicima. Uostalom četiri godine smo čekali da uljepšaju grad, pa nije problem da još malo sačekamo, a u međuvremenu da pokrenemo privredu. Grad se i poslije može utegnuti i uljepšati. Ne mora to biti samo pred izbore – ističe ovaj prijedorski privrednik.

Očekuje da u cijeloj ovoj priči ipak prevlada glas razuma.

– Nadam se da tu još ima stepenica u procesu donošenja odluka, ministarstva finansija, Vlade RS, odobrenja o kreditnom zaduženju, da će ipak prevladiti razum kad je riječ o donošenju konačne odluke o zaduženju, ali i utrošku tih sredstava ukoliko zaduženja bude. Da to ipak bude namijenjeno privredi, a nikako u smislu populističke mjere u izbornoj godini – zaključio je Bojić koji očekuje da svoj stav o ovom pitanju daju i ostali prijedorski privrednici.

Izvor: infoprijedor