Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je da kroz Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu, kod Prijedora, Republika Srpska pokazuje da je demokratska država, da u njoj manjinski narodi mogu da obilježe i obiđu mjesta na kojima su njihovi dragi stradali, dok U Federaciji BiH /FBiH/ tako nešto nije moguće.
Galijašević je istakao da to pogotovo nije moguće Srbima, koji u Sarajevu ne mogu obilježiti “Dobrovoljačku”, niti u Tuzli obilježiti “Tuzlansku kolonu”.

“Oni ne mogu otići ni na jedno mjesto na kojima su Srbi ubijani, niti davati zapaljive izjave”, rekao je Galijašević, komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića u tom memorijalnom centru.

On je istakao i da ova zapaljiva izjava DŽaferovića dolazi u momentu kada i visoki predstavnik Valentin Incko daje zapaljive antisrpske izjave, želeći da “ponovo preduzima antisrpske korake, kao one koji su činjeni neposredno poslije rata”.

Galijašević smatra da je DŽaferović najveća sramota i bošnjačkog naroda i zajedničkih institucija, te da je potvrda da pravosuđa u BiH nema.

“On je zadnja osoba koja treba da pominje ratne zločine. Možda nije slučajno što je danas otišao u Kozarac gdje je rođen njegov drug, isto tako ratni zločinac iz proteklog rata kojem se danas sudi zbog ratnih zločina prema Srbima – general Sakib Mahmuljin, kojeg je trebao povesti pa da ljudima objasne kako su naoružavali i kako su gurnuli u stradanje čitav narod Prijedora i Bošnjake i Srbe i sve koji tamo žive”, rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, DŽaferović je osoba koja je dijelila državljanstva zločincima, mudžahedinima, svjetskim teroristima.

“NJega su u ratu obilazili ljudi poput Kasima Sulejmanija, dakle štitile su ga službe koje su duboko antibosanske, antievropske i antidržavne”, rekao je Galijašević.

On je napomenuo da, kada takva osoba govori o ratnim zločinima, treba prvo da govori o tome “šta je kao načelnik Centra službi bezbjednsti uradio da spriječi ratne zločine na Ozrenu, koji su se dešavali pred njegovim očima i sanjegovim saznanjima”.

“Mogao je i da objasni zašto kao sekretar Izetbegovićeve tajne službe poslije rata nije otkrio grobnice i gdje se nalaze 192 brutalno zaklana vojnika i civila na Ozrenu”, rekao je Galijašević.

DŽaferović je rekao danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, kod Prijedora, da je “zločin koji se dogodio u Prijedoru sistematski, udruženi zločinački poduhvat sa ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva i da ima sve elemente genocida”.

Izvor: Agencije