Zahvaljujući socijalnom preduzetništvu Hrišćanska humanitarna organizacija „Hleb života“ realizovala je nekoliko ključnih humanitarnih projekata i dijelom pomogla rad javne kuhinje. Trgovina polovne robe nedavno je preselila na drugu lokaciju, s druge strane „Patrije“, a imaju i vlastiti skladišni prostor za polovni namještaj. U socijalnom preduzetništvu koje traje već devet godina, sada zapošljvaju pet radnika.

– „Hatikva“ d.o.o. je osnovana 2011. godine i jedno je od prvih socijalnih preduzeća osnovano na ovim prostorima. Socijalno preduzetništvo nije baš poznato, s obzirom da i mi poslujemo kao svako drugo d.o.o., ali uglavnom stlčemo prihod koji se većim dijelom koristi za naše humanitarne projekte. I to je i bio cilj pokretanja socijalnog preduzeća „Hatikva” koje je osnovala HHO “Hleb života”. U ovih devet godina mI smo ostvarili prihod od skoro 100.000 maraka za naše humanitarne projekte. Drugi cilj je bio zaposlenje ljudi, tako da imamo pet zaposlenih i naravno redovno plaćamo sve poreze i doprinose, tako da mislim da je rad ovog preduzeća u ovom gradu značajan – kaže Danko Malešević, izvršni direktor HHO „Hljeb života“.

To je jasno naglašeno i na ulazu u trgovinu. Tamo stoji tabla na kojoj piše „Kupovinom u ovoj prodavnlci dajete vašu podršku humanitarnim projektima Hrišćansko humanitarne organizacije „Hleb života”. A na tom insistiraju i donatori iz Njemačke, Holandije i Švicarske. Po potrebi opremaju i javnu kuhinju koja djeluje u sklopu “Hleba života”. Nedavno su kupili plinsku peć za kuhinju, a po Dankovim riječima interveniše se kad za to ima potrebe. Zbog smanjenih budžetskih sredstava pretpostavlja da će krajem godine u javnu kuhinju uložiti i dio sredstva ostvarenih u „Hatikvi” d.o.o.

I na ovom polju korona je učinila svoje, ali se nadaju da će do kraja godine i te negativne efekte prebroditi. Na godišnjem nivou od Grada za rad javne kuhinje, u kojoj pripremaju 140 obroka za isto toliko korisnika u Prijedoru i Ljubiji, dobijaju 60.000 maraka.

M.Z./Kozarski