Mještani srpskog pograničnog sela Tiškovac kod Bosanskog Grahova mjesecima strahuju od migranata. Do sada su migranti provalili u desetak kuća, a učestale su i pljačke. U policiji tvrde da nemaju dovoljno ljudstva, da zaštite imovinu povratnika.

– Ovo su sve bili polomili pa sam ja ponovo pravio. Ovdje nema više brave, evo stavio sam lanac. Bravu su razbili, lanac razbili, još jedan prozor nisam stavio  – priča mještanin Јovo Vladušić.

Mjesecima, mještani sela Tiškovac, na granici BiH sa Hrvatskom, žive u strahu. Grupe od više desetina migranata u tranzitu svakodnevno prolaze kroz njihovo mjesto i provaljuju u kuće. U neke i više puta.

– Јednoj gospođi koja tu voli doći, tu joj žive otac i majka, provalili su kuću, vatru nisu ložili u šporetu nego su izvadili rernu i ložili na sred kuće, i polupali štokove i vrata  – nastavlja priču Јoo Vladušić.

Kako bi zaštitili imanja od upada migranata, stanovnici Tiškovca primorani su da na vrata i prozore postavljaju rešetke, pa čak i da koriste napisana upozorenja.

Mirko Bucalo, u čiju su kuću migranti provalili, kaže da se život ovdašnjeg stanovništva pretvorio u pakao. Posebno je, kaže, teško ženama, koje žive same.

– Tražimo da se zaštiti stanovništvo, ne daj Bože, može da dođe i do nekog goreg ishoda, i to je ono što je najveći problem, što su ljudi ovdje konstantno u strahu – naglašava Bucalo.

Putevi u Tiškovcu su u katastrofalnom stanju, a dvije decenije nakon povratka na vjekovna ognjišta nemaju struju, niti signal za mobilni telefon. Zbog toga, na opasnost od migranata jedni druge upozoravaju radio vezom.

Selo obilaze patrole Granične i policije iz Bosanskog Grahova. Međutim, to nije dovoljno jer, kako ističu iz opštinske uprave, policijska stanica Bosansko Grahovo nema dovoljno policijaca.

– Ovu priliku koristim da pozovem institucije BiH, odnosno ministarstvo sigurnosti da se uključi u rješavanje ovog problema, koji je gorući problem za opštinu Bosansko Grahovo – istakao je Dalibor Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo.

Gligić poručuje da je sa rukovodstvom M:TEL-a postignut dogovor da već ove sedmice u pogon bude puštena bazna stanica Kuk, čime će selo Tiškovac dobiti signal za mobilni telefon. To će stanovništvu bar donekle olakšati život.

Izvor: RTRS