Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da na današnjoj sjednici Predsjedništva nije bilo potrebe da se razgovara o jučerašnjem sastanku s rukovodstvom Srbije.

Ništa o čemu je razgovarao sa Vučićem, nije bilo suprotno Ustavu i Dejtonu i ne vidi, kaže, zbog čega je političko Sarajevo podiglo hajku oko toga.

O statusu Republike Srpske, do sada je, bar kako tvrde učesnici jučerašnjeg sastanka, najkonkretnije razgovarano, ali isto tako postavljena je jasna odrednica da je to u okviru Dejtonskog sporazuma, tako da ni tema, ni učesnici ne mogu biti sporni, jer je Srbija potpisnik sporazuma, kaže Dodik.

– Nikad nisam komentarisao sastanke bh. zvaničnika sa Redžepom Tajipom Erdoganom, predsjednikom Turske, iako je jasan turski uticaj u BiH. Јa nemam problema sa njima, imam sa /bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom/ Džaferovićem koji neće da objasni otkud im vojska i otkud im prenesene nadležnosti – ističe Dodik.

Predsjednik Srbije rekao je juče da “stav političkog Sarajeva više govori o njima nego o nama”, navodeći da su to ljudi koji svakog dana traže razlog da uđu u sukob s nekim i drže pridike i lekcije.

Džaferović smatra da od Vučića nije čuo ništa novo.

– Nisam dobio konkretan odgovor na moja pitanja. Neka objasni Vučić, otkud BiH u vojnoj strategiji Srbije? – pita Džaferović.

Kako tvrdi, nije sporan stav Srbije već što to ne pokazuje i djelima. Međutim, zato je sama ta tvrdnja sporna, kažu analitičari, jer SDA prva ne želi Dejtonski sporazum.

Politički analitičar Aleksandar Pavić kaže da SDA želi unitarnu BiH i da je ne zanima Dejton.

Analitičar Željko Budimir kaže da “političko Sarajevo upada u paniku svaki put kada srpski predstavnici počnu zajednički da djeluju u zaštiti srpskog nacionalnog interesa”.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović kaže da, u suštini, nisu problem Republika Srpska i Srbija, već nesigurnost Sarajeva koje svaku dobru inicijativu pretvori u problematičnu.

– Tamo se uvijek histeriše i galami. Oni su razmažena politička struktura koja je navikla da od stranaca, na treptaj oka, dobije sve, koja nikome ne polaže račune za brojne procese koji su ovdje otvoreni, a nikada nisu zatvoreni. Oni su odgovorni što se danas nosimo sa teškim izazovima poput migrantske krize – ističe Cvijanović.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac naglašava da je Srbija garant mira i stabilnosti na ovim prostorima, kao i položaja Republike Srpske u BiH, te da ne vidi razlog zašto bi neko imao nešto protiv i dizao galamu zbog dobre saradnje Srpske sa Srbijom.

Srpski predstavnici poručuju da neće biti uhvaćeni u zamku da budu optuženi da urušavaju mirovni sporazum, naprotiv, braniće izvorni Dejton.

Izvor: RTRS