Sud BiH izdao je nalog za raspisivanje međunarodne potjernice za Mićom Јurišićem, pravosnažno osuđenim na 11 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora.

Sud BiH je primio informaciju da Јurišić nije stupio na izdržavanje kazne zatvora, nakon čega je izdata naredba za raspisivanje međunarodne potjernice za njim, rečeno je za Birn u Sudu BiH.

Advokat Svetozar Davidović, koji je branio Јurišića u postupku pred Sudom BiH, rekao je da se sa njim nije čuo ni vidio duži vremenski period.

– Poznato mi je da je prije par mjeseci dobio poziv da se javi na izdržavanje kazne, kao i da je tražio odgodu, ali i da je njegov zahtjev odbijen – naveo je Davidović.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u novembru 2019. godine potvrdilo presudu kojom je Јurišić, bivši pripadnik rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, proglašen krivim zbog učešća u ubistvu Mehmeda Brkića i još jedne osobe u naselju Čarakovo.

Prema presudi, Јurišić je osuđen da je učestvovao u ubistvu Ermina Behlića i Muharema Osmanovića, da je pokušao ubiti grupu civila bošnjačke i romske nacionalnosti na koje je pucao dok su bježali, te za nečovječno postupanje i stavljanje noža na vrat petogodišnje djevojčice.

S Јurišićem je ranije bio optužen i Dragomir Tintor, ali je postupak u odnosu na njega obustavljen zbog smrti optuženog.

Izvor: SRNA/RTRS