Predstavnici Ujedinjene Srpske obratili su se javnosti povodom odluke CIK da im zabrani učešće na izborima zbog sadržaja promotivnog spota.

redsjednik US Nenad Stevandić izjavio je da CIK u nesposobnosti da provede izbore, bavi se diskreditacijom stranaka

– Dok su oni ćutali, Šarović i Borenović su se ponašali kao njihovi portparoli, objašnjavajući odluku. Ovo je providna i prljava igra. Sve ankete govore da US očekuje između 50.000 i 100.000 glasova. Osnovni motiv je Banjaluka. Ovdje SDS i PDP pokušavaju da naprave polugu za djelovanje sa SDA i DF. Izračunali su da obaranjem najjačeg partnera SNSD mogu da naprave neki rezultat. Zajedno sa CIK, SDA i DF pokušavaju da urade nešto slično državnom udaru – kaže Stevandić.

Stevandić je rekao da spot osuđuje one koji slave progon ljudi i da ga je radio tim kreativnih, mladih ljudi.

– Imam osjećaj da bi odluka bila ista da se u spotu pojavljuje balerina i drvosječa. Spot je samo povod, cilj je se ospore naši izborni rezultati – poručuje Stevandić.

 

Generalni sekretar US Neven Stanić saopštio je da svi kandidsti i članovi stranke rade punom parom za izbore. Rekao je da je odluka CIK politička koju će US pobijediti na sudu, kao i na izborima 15. novembra.

Šefica Glavnog izbornog štaba US Natalija Trivić rekla je da su video spotovi stranke redovne aktivnosti, a ne dio predizborne kampanje.

– CIK nema osnov za kaznu jer kampanja nije počela. Nismo emitovali nijedan predizbirni spot – kaže Trivićeva.

Šef pravnog tima US Milan Petković kaže da je nevjerovatno da odluka CIK još nije dostavljena.

– Nije dostavljena, jer ne mogu da je obrazlože, nije pravno utemeljena. Ona će pasti na sudu jer tamo sjede pravnici, koji ne glasaju po direktivama. Ovo je hitan postupak, a odluku od CIK još nismo dobili. Sud BiH će poništiti ovu sramnu odluku CIK – kaže Petković.

Petković je dodao da ne vidi na koji član Izbornog zakona CIK može da se pozove.

– Član 7.3. na koji se pozivaju ne predviđa ovakvu kaznu. Što se tiče prakse, do sada nije bilo ovakvih slučajeva. CIK je izašla iz svojih ovlaštenja i prekršila Ustav BiH – kaže Petković.

Izvor: Srpskainfo