Džemidžić je poslušnik koji će sve uraditi što Begić naredi, makar i protivzakonito, kaže Adilagić

Ibrahim Adilagić, nekadašnji član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH iz Cazina rado je pristao da govori za Žurnal o nepravilnostima i svemu onome što je imao priliku da se susretne u “krovnoj” fudbalskoj organizaciji u Sarajevu.

Podneli Ste tužbu protiv Elvedina Begića predsednika FS BiH na čemu se ona temelji?

-Da, dvojica mojih kolega i ja smo u našem mandatu, to jest u prethodnom sazivu Izvršnog odbora FS BiH prvo podneli disciplinsku prijavu, a zatim i krivičnu protiv Elvedina Begića i Jasmina Bakovića. Disciplinski po četiri osnova za potpisivanje raznih ugovora imenovanje oficira za bezbednost takođe, potrošnju tri miliona maraka mimo budžeta, sve to bez saglasnosti Izvršnog odbora i nepodnošenje finansijskog izveštaja “fudbalskoj vladi”. Pošto je Disciplinska komisija radila pod Begićevim pritiskom i nikada nije procesuirala ovu prijavu mi smo Tužilaštvu podneli i krivičnu prijavu proširenu sa još nekim kriminalnim radnjama.

Da li je gospodin Begić, žajedno sa Adnanom Džemidžićem privatizovao Savez?

-Begić je još u našem mandatu doveo Adnana Džemidžića na neku nepostojeću funkciju i već tada su zajedno rovarili da smaknu Jasmina Bakovića i to im je pošlo za rukom. Ostaje nepoznanica i danas zašto je i kako Baković to mirno prihvatio, ali je verovatno bio ucenjen. Džemidžić je poslušnik koji će sve uraditi što Begić naredi, makar i protivzakonito, dok je Baković u nekim situacijama znao i da pruži otpor!

Behudin Trbović tvrdi da Begića i kriminal u Savezu štite SIPA, federalni MUP i Tužilaštvo BiH, da li je to tačno?

-Ne mogu reći da te institucije štite Begića, ali zasigurno ga štite pojedinci iz tih institucija. Kao i svugde, ni te institucije nisu imune na korupciju, dokaz za to je i hapšenje nekih pripadnika SIPA u akcijama otkrivanja kriminala u Savezu, od kojih su curile informacije. Zatim dugo stajanje i zadržavanje zadokumentovanih predmeta u Tužilaštvu. A nije tajna i da su pojedini političari neke njegove predmete kočili, a koji su kasnije hapšeni i privođeni.

Po vama gde je izlaz iz ove situacije jer je očigledno da je Savez u dubiozi, a reprezentacija rasturena?

-Nekog brzog izlaza nema jer jednostavno Savez je vođen na način kao da je neko hteo da ga uništi i da kaže: “posle mene je potop”. Dugovi su nagomilani, reprezentacija rasturena do te mere da nijedan vrhunski stručnjak iz BiH neće da je vodi. Da li postoji ijedan hrvatski trener da neće da vodi Hrvatsku, da li u Srbiji ima takvih? Nema, naravno! Ali kod nas ima jer imamo Savez i ljude u Savezu koji svakog selektora opstruišu, imamo predsednika Saveza koji se boji jakog selektora, i kako onda napred? Rećom u godini smo izbora i nadam se da će se probuditi zdrave snage u svim regionalnim savezima i napokon eliminisati ove koji su nas doveli do ovog.

Da li se Dino Begić krije iza legendi fudbala kao što su Dušan Bajević, a pre njega Ivica Osim, Safet Sušić, Mehmed Baždarević…

-Ne da se krije iza njih već ih, nažalost, vešto koristi i manipuliše sa njima i čim neki od njih digne glavu on nađe način da to spusti. Vrlo često je legendu Ivicu Osima ismejavao, Safetu Sušiću je pravio smicalice i opstrukciju na svakom koraku koristeći Munira Talovića, Mehmeda Baždarevića je takođe opstruisao jer Meša nije ni trebalo da dođe za selektora već je Begić imao obavezu da dovede Blaža Sliškovića, čime bi hrvatskoj komponenti u Savezu platio obaveze za predsedničku stolicu, ali smo tu igru, moje kolege Amer Halep, Senad Islam i ja prozreli i svojim glasanjem izgurali da to bude Meša! To je zanimljiva priča o Begićevoj kombinatorici, koju ću vam jednom prilikom ispričati.

Kakva je bila uloga FSRS i Mile Kovačevića u svoj priči spasavanja Elvedina Begića i omogućavanja da aristokratski vlada Savezom?

-Sa ove distance i nakon analize mnogih razgovora sa gospodinom Kovačevićem mogu reći da je on bio ključni čovek u spasavanju Begića. Kako u dobijanju drugog mandata, tako i od krivične odgovornosti. Isto tako odigrao je ključnu ulogu u eliminaciji Halepa iz Izvršnog odbora, a i spasao Begića kada je trebalo da bude suspendovan zbog krivične prijave za kriminal od 1,7 miliona maraka na aerodromu! Kovačević je tada hitno predložio promenu Statuta koja je Begića spasila.

Da li je gospodin Begić zaslužio titulu počasni predsjednik?

-Ma ni u stotinu života, jedan totalni fudbalski anonimus, ne zaslužuje uopšte da bude u Savezu. Jedino što zaslužuje je jedna temeljna istraga kontrolnih organa koja će ga odvesti na pravu adresu u Zenicu!

Na koji način je Begić uopšte došao prvo u Komitet za normalizaciju, a potom i na mesto predsednika?

-Stvarno ne znam kako je uopšte zalutao u Savez, ali kruži jedna priča da je on bio u Komitetu za bezbednost stadiona i radio na aerodromu i kada je došla delegacija iz UEFA zbog uvođenja Komiteta za normalizaciju, pošto se zatekao na aerodromu i jedini je znao nešto engleskog jezika, poveli su ga i neko je rekao neka i njega tu, svakako je u Savezu. Pa po kom drugom kriterijumu bi on uopšte mogao da bude uz takve fudbalske veličine kao što su Ivica Osim, Dušan Bajević i ostali.

Znate li da je bio u obezbeđenju Saveza kada su nestajali sefovi sa novcem i poverljivim dokumentima?

-Mislim da je Begić tada bio u tom Komitetu za bezbednost.

Hoće li se Begić povući sa funkcije ili će tražiti novi put da ostane i vlada u Savezu?

-On se neće povući, ali verovatno neće proći u FS Kantona Sarajevo jer tamo fudbalski radnici, odnosno bivši fudbaleri i asovi stvaraju jednu ekipu koja će napokon preuzeti stvari u svoje ruke. Isto tako ukoliko dođe do finansijske blokade Saveza, u tom slučaju će se on sigurno sam povući i ostaviti “vruć krompir” novom predsedniku. Mislim da će napokon svi shvatiti kakav je manipulator i kakve je sebi saradnike birao i da će nakon istraga kontrolnih organa i utvrđenih činjenica i ta famozna i ishitrena titula počasnog predsednika njemu biti ukinuta i da će ostati jedini počasni predsednik koji to zaslužuje, gospodin Ivica Osim.

Treći mandat

Ibrahim Adilagić je rekao još i ovo:

-Siguran sam da je Mile Kovačević ostao predsednik FSRS da bi Elvedin Begić mogao da računa i na treći mandat, jer njemu to ne bi bilo nipošto skupo, pogotovo kada plaća parama Saveza, a vi u Republici Srpskoj bi sigurno dobili nekoliko vrednih infrastrukturnih projekata FSRS, nekoliko vozila, prvaka Premijer lige – nadam se da shvatate na šta aludiram.

Koliki je dug?

Da li ste upoznati da je dug Saveza oko osam miliona maraka?

-Ne znam je li to tačna cifra, ali samo po osnovu utaja PDV-a i poreza i doprinosa dug je bio oko četiri miliona maraka. Samo čudo je da za takve utaje još niko nije završio u zatvoru. Ljudi koji vode Savez su vrlo rastrošni, navikli na period kada je reprezentacija rezultatima donosila velike prihode kojih sada nema, tako da je ta cifra vrlo lako moguća i verovatna!

Autor: Sportski žurnal