Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora Dalibor Pavlović najavio je da će, ako na predstojećim izborima bude izabran na tu dužnost, osnovati pri gradskoj upravi kancelariju za dijasporu i fond za razvoj privrede.
“Inicijalnih deset miliona KM za taj fond obezbijediće Vlada Republike Srpske, a godišnje će se iz budžeta grada izdvajati po dva miliona KM. Privredi će iz tog fonda ići 30 odsto novca bespovratno, a 70 odsto kroz subvencije”, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je najavio da će jednom godišnje organizovati konferenciju uspješnih Prijedorčana iz dijaspore da im se pomogne u investicijama za koje su zainteresovani.

“Kancelarija za dijasporu imaće najmanje tri radnika – po jednog Bošnjaka, Hrvata i Srbina, koji će zajednički raditi sa svim našim građanima u dijaspori, komunicirati sa njima da bi bili informisani na pravi način”, izjavio je Pavlović.

On je istakao da je potrebno unaprijediti saradnju privrednika sa Vladom i da je konekcija između gradske uprave i Vlade vrlo bitna, kao i da svi privredni subjekti, a ne samo jedna ili dvije firme, moraju dobijati poslove i da je bitno da poslove dobijaju lokalne firme.

“Nije tačno da nije ulagano iz republičkog budžeta u Prijedor. Od 2008. do 2019. godine radi se o 144 miliona KM koje je Vlada Republike Srpske uložila u Prijedor kroz razne projekte”, dodao je Pavlović.

Pavlović je kritikovao lokalnu vlast u Prijedoru da ne poziva u gradsku upravu predstavnike viših nivoa vlasti, čak ni one koji su iz Prijedora.

“To govori o odnosu lokalne vlasti prema ljudima iz Prijedora koji obavljaju neke funkcije na višim nivoima vlasti”, ocijenio je Pavlović.

On je odbacio optužbe da je SNSD u Prijedoru zaustavio razvoj grada početkom 2019. godine kada je preuzeo većinu u Skupštini grada Prijedora.

“Mi smo podržali sve odluke koje su bile za funkcionisanje grada. Krajnje je nisko svoj nerad od 16 godina prebacivati na skupštinsku većinu, jer su se oni samo bavili tužakanjem i žalbama, a ne suštinskim problemima”, zaključio je Pavlović.

Izvor: Agencije