Zbog lošeg rezultata i sve malobrojnijeg članstva, jedna struja ove stranke u Prijedoru zatražila je od predsjednika Gradskog odbora Milana Tubina da podnese neopozivu ostavku. Od Predsjedništva i Glavnog odbora SDS-a traže da rapusti prijedorski Gradski odbor i imenuje povjereništvo. Ništa bolje nije ni u SDS-u u drugim krajevima Srpske, tvrde analitičari.

Nezadovoljni izbornim rezultatom i radom prijedorskog Gradskog odbora SDS-a, jedan “ogranak” strake zatražio je promjene rukovodstva i raspuštanje odbora. Ogorčenje je izazvao, kako kažu, najslabiji rezultat od osnivanja stranke.

– Za to isključivo krivim GO, krivim predsjendika GO SDS-a Milana Tubina. Ovim putem ga pozivam da podnese neopozivu ostavku. Dolaskom Milana Tubina na čelo stranke, stranka je od 2012. pala na 3. 000. Znači, 5. 000 glasova smo izgubili. Niko se ne ometa. Molim ih da spase ovaj GO SDS-a, da ga raspuste, da imenuju povjereništvo – kaže Goran Praštalo, predsjednik MO Ljubija i član GO SDS-a Prijedor.

Ulje na vatru dolio je i poziv predsjednika Gradskog odbora SDS-a članovima da umjesto za SDS-ovog, glasaju za kandidata DNS-a za gradonačelnika Prijedora. Milan Tubin nije želio da priča za RTRS. Predsjednik SDS-a, Mirko Šarović, kaže da će pitanje, poput Prijedora, tek doći na dnevni red Predsjedništva stranke.

– Svakako će Prijedor biti jedna od sredina gdje ćemo da analiziramo šta u Prijedru imamo dobro, šta u Prijedoru nije loše jer je Prijedor vrlo važna sredina. Opozicija bi sigurno imala svog gradonačelnika danas u Prijedoru da smo išli s jednim kandidatom, ali ta odluka se ne donosi sedam dana pred izbore – napominje Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

A kao najveća opoziciona stranka u Srpskoj, SDS je sa ostvarenih 82.250 glasova, odnosno sa oko 12 odsto, doživio drastičan pad u broju glasova za odbornike u gradskim skupštinama. U odnosu na izborni rezultat, ostvaren prije četiri godine, SDS je izgubio više od 48. 000 glasova.

– Stanje u SDS-u je tolio kritično, jer je ta stranka ustvari postala mala partija. Moja teza, koju odavno zastupam, je da velike partije ne mogu da budu male, one moraju da se rehabilituju ili da postanu jake partije. Suštinski se postavlja pitanje uloge SDS-a u budućnosti – tvrdi analitičar Drago Vuković.

A javna je tajna da je u redovima SDS-a prisutno nezadovoljstvo jer je Mirko Šarović, nezavisnom narodnom poslaniku Milanu Radoviću, odmah nakon pristupa ovoj partiji, dao visoke funkcije – mjesto zamjenika predsjednika stranke sa specijalnim ovlašćenjima.

– Što se tiče Banjaluke , naravno potpuno jasno i bez detaljisanja nismo zadovoljni, to će biti u fokusu našeg interesovanja u budućnosti i sigurno značajnu ulogu će imati gospodin Radović, zašto, možda je to neko drugo pitanje za neku drugu konferenciju – potvrdio je Šarović.

Na proteklim izborima SDS bilježi i drastičan pad u Doboju, a loše odborničke rezultate, osim u Prijedoru, i u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju i Gradišci.

Autor: RTRS