Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova BiH Biserom Turković i istakao da Ruska federacija daje punu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, te da OHR treba da napusti BiH.

Tokom naših razgovora u Ministarstvu inostranih poslova i Predsjedništvu BiH prenijeli smo našu podršku principa suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jednakosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH  – izjavio je Lavrov.

On je osudio pokušaje revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi Avaz.

– Rusija je jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Narodi u BiH su u stanju da samostalno odlučuju u BiH. OHR već davno je trebao biti zatvoren – izjavio je Lavrov.

– Dogovorili smo se da ćemo poboljšati naše trgovinske razmjene koje su usporene zbog korona virusa. Mislimo da je neophodno i potrebno da snažnije radimo u okviru komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju. Vrlo nam je drago da u BiH funkcionišu naši projekti, poput kompanija “Gasprom”, “Sberbank – rekao je Lavrov.

– Posjeta Lavrova upriličena je u vrijeme kada obilježavamo 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pozdravljamo opredjeljenost Ruske Federacije poštivanju suvereniteta i integriteta BiH potvrđenom okvirnom sporazumu za mir 1995. godine.  Potrebno je da uvažavamo integritet i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. Svi građani ove države trebaju imati ista prava ma gdje oni živjeli. Poštivanje sudskih presuda je neophodno na cijeloj teritoriji BiH. Treba raditi na uklanjanju problema koji postoje, na  negiranju prava jedni drugih. Trebamo omogućiti da se svačije pravo poštuje – kazala je Turković.

U BiH, kao što imamo tri člana Predsjedništva, imamo i tri različita viđenja kada je u pitanju prisustvo međunarodne zajednice, ali i put prema euroatlantskim integracijama, istakla je.

– Imamo različita mišljenja i kada je u pitanju prisustvo OHR u BiH. Mi znamo da su pozicije svih vrlo čvrste i jasne, ali uvijek postoji način da se postigne kompromis. Zahvalna sam Lavrovu što ima razumijevanja za sve probleme koje imamo mi u BiH. Uvažavamo sve ono što je do sada urađeno. Nadamo se učvršćivanju naše saradnje kada je u pitanju ekonomija – kazala je Turković.

Izvor: Srpskainfo