Preuzimanjem dužnosti gradonačenika Banjaluke, Draško Stanivuković napravio je veliki zaokret u svojoj karijeri političara i iz okvira žustrog kritičara vlasti, najglasnijeg opozicionara prešao u redove vladajućih. Za njega je to sasvim nova pozicija.

Volja građana iskazana je na demokratski sprovedenim izborima, podršku koju je stekao kritikujući i osporavajući odluke i poteze vlasti Stanivuković sada treba da zadrži neukaljanu u potpuno drugačijim uslovima od onih na kakve je do sada, dobro plivajući u moru očekivanja od opozicije, navikao. Pohvale i čestitke za rijaliti kampanju, sa kojom je, kako i sam priznaje napravio iznenađenje, ne treba da izostanu.

Da li je dorastao težini funkcije koje se objeručke prihvatio pokazaće vrijeme, ali je Stanivuković time na sebe preuzeo odgovornost sa kakvom se, uzmemo li u obzir sva obećanja, s jedne, i raspoložive mogućnosti u pogledu i finansijskih i kadrovskih sredstava  sa druge strane, veoma teško izboriti.

Tome treba dodati i činjenicu da će konstitutivna sjednica Skupštine grada biti održana tek 15. januara, te da shodno prvim projekcijama gradonačelnik u takvoj skupštini neće imati većinu, Stanivuković u novu godinu ulazi bez usvojenog budžeta. Iz toga proističe da će preuzete kreditne obaveze, ali i druge troškove koji zahtijevaju plaćanja na mjesečnom nivou, Stanivuković izmiriti čarobnim štapićem, dok će besplatni prevoz i udžbenici sačekati njegovu adaptaciju u gradonačelničkoj funkciji.

Pronalaženje kompromisa, izvora finansiranja velikih infrastrukturnih projekata, privlačenje investitora i koordinisanje važnim pitanjima, u poređenju sa dosadašnjim Draškovim aktivnostima kritikovanja, ne ulijeva nadu i budi sumnju da bi mandat zbog upitne spremnosti i skupštinske manjine mogao da protekne u stagnaciji i blokadama.

Prijašnja iskustva zagovornika sličnih politika navode na zaključak da bi megalomanski ciljevi ambicioznog mladića i obećanja data prije izbora, nakon suočavanja sa realnošću izazova i očekivanja gradonačelničke funkcije, uskoro mogla biti zamijenjena izgovorima za neuspjeh.

(N.S/ Banjaluka.net)