U Skupštini grada Prijedora među 30 odbornika je i šest direktora u lokalnim preduzećima i ustanovama.

o su Saša Bursać (SNSD) koji je direktor u Šumskom gazdinstvu Prijedor, Aleksandar Milješić (SNSD) koji je direktor u Srednjoškolskom centru, Andrija Vukotić (SNSD) je vršilac dužnosti direktora u bolnici „Doktor Mladen Stojanović“, Slavica Popović(DNS) direktorka u Domu zdravlja, nezavisna odbornica Slađana Radaković je i direktorka Centra Sunce, dok je odbornik Predrag Puđa (US) rukovodilac u prijedorskom Područnom centru Poreske uprave RS.

Osim direktorskih palata, oni imaju i odborničke naknade od 540 KM koje zbog rada u Komisijama dostižu 700 KM.

Dok neki od njih smatraju da je neumjesno pričati o iznosu plata koje dobijaju kao rukovodioci, drugi poručuju da u Prijedoru postoje i direktori sa većim platama od njihovih.

Saša Bursać (SNSD) objašnjava da je odbornička naknada Zakonom zagarantovana i da je odricanje od nje na dobrovoljnoj bazi. Poručuje da on još nije razmišljao o tome.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Moj stav je da se treba držati Zakona, Komisija za sukob interesa treba da dostavi svoj sud o tome da li je neko u sukobu. Ja nisam direktor, ja sam ovdje samo rukovodilac organizacionog djela, generalni direktor je pravno lice, a ne ja, direktori su potpisnici u sudu i predstavljaju pravna lica – kaže on.

Dodaje da još ne zna da li će se nakon usvajanja bitnijih stvari za Prijedor u Skupštini grada on odreći odborničkog mandata.

Aleksandar Milješić (SNSD) koji je direktor Srednjoškolskog centra poručuje da je neumjesno pričati o iznosu njegove plate.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Šta god zakon kaže ili Skupština izglasa ja ću se ponašati u skladu sa tim. Ne smatram da je to nelegitimno niti da je potreba, bio bi prvi za to ako predlože ukidanje. Mislim da je neumjesno da se priča o plati, ali smatram da bi trebalo da pričamo i o povećanju, jer su primanja direktora škola mnogo manja nego što javnost to očekuje i nisu usklađena sa primanjima direktora drugih javnih preduzeća. Plata direktora je za oko 15 odsto veća u odnosu na platu profesora – tvrdi on.

Jedino iskreno o svojoj plati priča direktorka u Javnoj ustanovi Centar Sunce i nezavisna odbornica Slađana Radaković

– Moja plata je 1.380 KM plus dodatak od 540 KM je 1.850 KM. Imate direktora po ustanovama u gradu koji imaju platu 2.000 KM što je više od onoga što ja dobijem zajedno kao odbornik i direktor-kaže ona.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Radakovićeva dodaje da je doktor nauka postala svojim radom, da je angažovana i kao sudski vještak, te da radi na dva fakulteta. Kada stigne radi i kao psihoterapet i za te usluge klijentima naplaćuje po 50 KM.

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada Prijedora zakletvu je položio i Predrag Puđa (US).

– Ja sam Vršilac dužnosti i nisam direktor već pomoćnik direktora za Područni centar u Prijedoru. Rekao sam i na Glavnom odboru starnke da ću, ako na konkursu budem imenovan za direktora vratiti mandat i neka u Skupštinu uđe naredni sa liste. Smatram da je nekom potrebnije da ima tu naknadu i možda neko nije zaposlen. Mislim da bi bio red i pošteno tako postupati – tvrdi on.

Vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Andrija Vukotić (SNSD) kaže da svoju odborničku naknadu poklanja porodici u Crnoj Gori.

-Svoj odbornički dodatak prošle četiri godine davao sam bratu i majci u Crnoj Gori i tako ću nastaviti i u narednom periodu-kaže on.

Hoće li odbornici direktori, ali i ostali u Skupštinskim klupama pokazati veću dozu humanosti, makar prema građanima koji su u stanju socijalne potrebe, vidjeće se u narednom periodu.

Činjenica je da su direktori bili na listama svojih partija i da su ih birači svjesno birali za odbornike u Skupštini grada.

Ima građana koji očekuju da zaposleni odbornici pokažu humanost odricanjem od dijela odborničkih naknada u korist djece, penzionera ili bivših boraca. Na taj način dokazali bi da li su tu zbog građana i svega što su obećavali u kampanji, ili su u Skupštini samo zbog ličnih interesa. U svakom slučaju, Zakon nije zabranio direktorima odbornicima i rukovodiocima da pomažu i od svoje naknade daju onima koji jedva preživljavaju.

Izvor: Srpskainfo