Vlada Srpske je odvojila 15,6 miliona evra da nabavi vakcine, a prije toga je uplaćeno šest i po miliona za program Kovaks. To što vakcine još nisu stigle ne zavisi od nas, izjavio je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u emisiji Specijal naše televizije.

Dodik je istakao da se ne pravda i poručio da svi koji ovo prate vide na koji način je tržište tih vakcina u nekoj vrsti haosa.

– I niko ne garantuje vrste isporuke. S druge strane, imate situaciju da zemlje koje imaju vakcinu to monopolišu i da ne dozvoljavaju eksternim distribuciju te vakcine. Ovdje se sve vidi kakav je svijet, politizacija te vakcine – naglasio je Dodik.

Dodik je upozorio da neki hoće da centralizuju tu nabavku.

– Јutros sam čuo, ne mogu da vjerujem i to moram da provjerim, da je Savjet ministara ranije donio neku odluku u kome samo za potrebe ove pandemije ono što se nabavlja preko institucija BiH oslobođeno je PDV-a, a ono što mi radimo moramo da platimo PDV. To je samo dokaz da neko u svemu pokušava da napravi neku vrstu centralizacije, protiv čega se mi borimo. Svaka vrsta centralizacije znači manje Banjaluke, manje Republike Srpske – istakao je Dodik.

Dodik je ponovio da vakcina nije obavezna i da će biti besplatna.

Autor: RTRS