Za odlazak na vakcinaciju protiv virusa korona u Srbiju prijavila su se 23 radnika Doma zdravlja Prijedor, rekla je danas načelnik Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković.
“Dijapazon vakcina je i `Fajzer` i `Sputnjik` i kineska vakcina”, rekla je Otkovićeva novinarima u Prijedoru nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Ona je podsjetila da danas u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor počinje vakcinacija kovid radnika ove ustanove, a da se za vakcinaciju za ostale zdravstvene radnike i za opštu populaciju čekaju uputstva od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Srpske da se krene u realizaciju.

“Prvo treba da vidimo koliko će grad Prijedor dobiti vakcina, pa onda idemo po kategorijama koje smo dobili sa metodološkim uputstvom i objektima gdje će se održavati imunizacija”, navela je Otkovićeva.

Ona je precizirala da je trenutno broj lica sa pozitivnim pi-si-ar testom 46, da je 129 lica u kućnoj izolaciji, da je 5.965 lica izašlo iz zdravstvenog nadzora, da je ukupan broj oporavljenih 1.090 i da je ukupan broj umrlih 73.

“Kada je riječ o bolnici broj pacijenata na kovidu je 40, a od toga na kiseoničkoj podršci 19, na neinvanzivnoj ventilaciji jedan i, nažalost, preminula su dva pacijenta jutros”, navela je Otkovićeva.

Među hospitalizovanim pacijentima iz Prijedora je 25, iz Novog Grada i Kozarske Dubice po šest, iz Oštre Luke dva i iz Sanskog Mosta jedan.

Iz prijedorske bolnice se više od 200 radnika, od ukupno 549, prijavilo za vakcinaciju do sada, prijave i dalje traju, a 24 njih izrazilo je želju da se vakciniše u Srbiji.

Izvor: Agencije