Načelnik Higijensko-epidemiološke službe /HES/ Doma zdravlja Prijedor Milica Otković najavila je da će četiri zdravstvena radnika ove ustanove ići na edukaciju za vakcinisanje protiv kovida 19 koja bi za primarni nivo zdravstvene zaštite trebalo da počne iduće sedmice u Banjaluci.“Nema potrebe zbog epidemioloških uslova da ide 10 ljudi, ali ako se bude vakcinisalo stanovništvo, naravno da ta četiri čovjeka iz Doma zdravlja neće biti dovoljna, nego će ići 20, 30 i više”, rekla je Otkovićeva novinarima u Prijedoru nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Ona je izrazila uvjerenje da će primarni nivo, odnosno HES-ovi, biti nosioci posla za vakcinaciju zdravstvenih radnika i, eventualno, ako se bude širio dalje plan na stanovništvo, i za ostale kategorije.

“Sekundarni nivo nadam se da će doći kasnije i da će to biti za njihove zaposlene i, eventualno, njihove hospitalizovane pacijente koji ispunjavaju uslove za vakcinu, a nisu u mogućnosti doći kod nas. Mislim da će u prvom krugu ići zdravstveni radnici i njegovatelji u domovima”, navela je Otkovićeva.

Ona je precizirala da je broj lica sa pozitivnim pi-si-ar testom 56, da je 127 lica u kućnoj izolaciji, 5.721 lice izašlo je iz zdravstvenog nadzora, a ukupan broj oporavljenih je 1.016. Do sada je preminulo 70 lica.

“Epidemiološka situacija u Prijedoru je zadovoljavajuća. Nadamo se da ide nabolje. Priliv pacijenata u ambulante za respiratorni infekcije je smanjen. Testiranje se obavlja redovno i nema zastoja”, istakla je Otkovićeva.

Pomoćnik direktora Bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor za ljudske resurse Aleksandar Kesić izjavio je da je u bolnici stanje redovno.

“Ne možemo reći da imamo drastično povećan broj pacijenata. On se kreće od 45 do 50, za razliku od prethodna dva-tri mjeseca kada smo imali i po više od 90”, rekao je Kesić.

Na kovid odjeljenju u glavnom objektu bolnice su 24 pacijenta, a u kovid bolnici 25. Na neinvazivnoj ventilaciji je jedan pacijent, a 28 na kiseoniku.

“Iz Prijedora su 33 pacijenta, iz Novog Grada šest, iz Kozarske Dubice pet, iz Oštre Luke četiri i iz Krupe na Uni jedan. U posljednja 24 časa imamo jednog preminulog pacijenta”, naveo je Kesić.

On je dodao da je devet radnika bolnice pozitivno na virus korona.

Izvor: Agencije