Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da rezultati koje su projektovali pojedini strani zvaničnici s ciljem vlastitog promovisanja, nisu ostvareni, jer su nerealni, a nastavak takve prakse unedogled, više vodi raspadu BiH, nego njenom opstanku.

– Takvo djelovanje stranog faktora u BiH urušava ne samo šansu za stabilnu BiH, već ruši i kredibilitet međunarodne zajednice. To ruši i sve ono dobro što su mnogi pojedinci, organizacije i strane vlade učinile za BiH i njene građane. Zato nam ne treba takva politika sile, prijetnji, nametanja i miješanja u unutrašnje stvari BiH. Tako se ne može graditi nijedna država koja pretenduje da bude stabilna – istakao je Dodik u obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naveo da su nesumnjivi napori, trud i sredstva koje je svih ovih godina ulagala međunarodna zajednica, te da su oni donijeli značajne rezultate.

Prema njegovim riječima, obaveza je domaćih aktera da svojom voljom i međusobnim razumijevanjem, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i nadležnostima po Ustavu BiH, to koriste kao kapital za budućnost.

– Nije moguća država po zamisli bošnjačkih struktura za koje je Republika Srpska krivac za sve. Podsjetiću da je Haris Silajdžić jednom, po povratku iz SAD, prije desetak godina, izjavio da su mu američki zvaničnici više puta rekli – ako je takvo stanje u BiH kako ga predstavljate, zašto se onda ne raziđete? BiH je prije svega demokratsko pitanje, potom ekonomsko, a onda i evropsko. Evropskoj uniji nisu potrebne noćne more ako BiH jednog dana bude punopravni član. Zato dogovori iz predpristupnog vremena mogu biti samo rezultat demokratskog unutrašnjeg dijaloga i odluka nadležnih institucija uz poštovanje Ustava BiH i mehanizma koordinacije, jer ono što je nametnuto nema svrhu i kad-tad će biti još veći problem – naglasio je Dodik.

On je pojasnio da BiH kao ekonomsko pitanje iziskuje stabilnost radi privlačenja stranih ulaganja i razvoja, te poboljšanja životnog standarda, ističući da je to put kojim ide Republika Srpska, a Federacija zaostaje zarobljena ratnom prošlošću i neriješenim ustavnim položajem Hrvata.

Dodik je poručio da Republika Srpska nema skrivene političke namjere i njeno djelovanje je prije svega okrenuto poštovanju Dejtonskog sporazuma i izgradnji mira i stabilnosti u BiH i regionu.

– Kao demokratski izabrana vlast, imaćemo i demokratske odgovore, ako drugi pokušaju drugačije. Pritom mislim i na ‘lovce u mutnom’ koji bi da iskoriste zaokupljenost međunarodne zajednice velikim problemima u sukobljenim regionima i globalnim krizama da bi ovdje vodili svoje lične ratove protiv stabilnosti u BiH, zarad svojih karijera. Niko nije i neće napraviti karijeru djelujući suprotno međunarodnom Dejtonskom ugovoru, niti proizvodnjom krize u BiH – istakao je Dodik.

Autor: RTRS