Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da je najava Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da će od Kristijana Šmita tražiti smjenu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva odraz politike svijesti bošnjačkog naroda kroz nekoliko zadnjih vijekova.

“Sve ono što postižu ne postižu svojom unutrašnjom snagom i voljom da sa drugima naprave kompromis, nego intervencijom stranih okupatora i stranih sila poput Turske imperije, Austro-ugarske koja je kreirala bosanski identitet, Trećeg Rajha i sada međunarodne zajednice koja preko visokih predstavnika promoviše i ispunjava želje sarajevske političke elite”, rekao je Mazalica u izjavi za ATV.

On kaže da mu je jako žao što međunarodna politika ne pokazuje interes da napravi kompromis.

“Samo sa kompromisom BiH može opstati. Kad bih ja želio da ta zemlja opstane u budućnosti i da sam na njihovom mjestu ja bih se trudio da postignemo unutrašnji kompromis bez nametanja stranih sila jer samo tako BiH može opstati”, rekao je Mazalica.

Mazalica je dodao da nažalost oni to ne shvataju i što više tako razmišljaju, BiH je bliža svom raspadu, koji će prema njegovim riječim doći kad prestane stranog pritiska koji sada imamo.

Izvor: ATV