Pred Okružnim privrednim sudom u Prijedoru danas će se raspraviti da li postoji uslov za otvaranje stečaja u prijedorskom ribnjaku “Saničani”, najavljeno je iz ovog suda.
Pravobranilaštvo Republike Srpske je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u ovom akcionarskom društvu podnijelo 17. jula prošle godine, a Okružni sud u Prijedoru 11. septembra pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Mirko Marčeta iz Kozarske Dubice. Određene su mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Na ovo rješenje Okružnog privrednog suda Prijedor žalio se većinski vlasnik ribnjaka “Saničani” Radojica Ratkovac i žalba je odbijena, a novo ročište zakazano za danas.

Prema podacima Banjalučke berze, Ratkovac je vlasnik 52,128 odsto akcija, a među deset najvećih akcionara je i pet fondova, dvije banke i dva fizička lica. Posljednji put je akcijama trgovano 2013. godine. Neto gubitak u 2018. godini je iznosio 89.025 KM, da bi se u 2019. godini gotovo upetorostručio i iznosio 420.746 KM. U toku 2019. godine krug fabrike sa upravnom zgradom i ribnjak 3S površine 43 hektara prešli su u vlasništvo Nove banke zbog neservisiranja hipotekarnog kredita i neplaćanja reprograma.

Preduzeće za ribarstvo “Saničani” Prijedor osnovano je 1903. godine pod nazivom Ribnjačarstvo – Burda Prijedor. Nakon Drugog svjetskog rata više puta je organizaciono transformisano. Do privatizacije bilo je državno preduzeće sa osnovnom djelatnošću mriješćenje i uzgoj ribe i prodaja ribe i ribljih prerađevina, a procesom privatizacije upisano je u sudski registar 2001. godine kao akcionarsko društvo.

U više navrata odbornici Skupštine grada Prijedora postavljali su pitanje poslovanja ribnjaka, ali jedinice lokalnih samouprava nemaju nadležnost za ocjenjivanje poslovnih rezultata privatnog sektora. Osim pitanja privredne djelatnosti, uz ribnjak se postavlja i pitanje zaštite životne sredine.

Na zahtjev Gradskog štaba za vanredne situacije Prijedor, republički vodni inspektori su u maju 2019. godine kontrolisali ovaj vodoprivredni objekat i konstatovali da se ribogojilište ne održava adekvatno već duži period i da to utiče na smanjenu efikasnost i bezbjednost objekta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je 2018. godine imenovalo stručni tim koji je obišao ribnjak radi utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu o iznesenim pritužbama mještana Saničana o uginuću ribe, urušavanju nasipa, neodržavanju prostora i narušavanju ekološke ravnoteže.

Iste godine je republička vodna inspekcija nalagala mjere za otklanjanje uočenih nedostataka, čije otklanjanje nije izvršeno u ostavljenom roku. Predstavnici “Voda Srpske” takođe su nalagali otklanjanje nedostataka, što nije učinjeno, te ribnjak nije dobio produženje vodne dozvole niti je danas posjeduje. Zbog nepridržavanja inspekcijskih upravnih mjera inspektor je u postupku prinudnog izvršenja naloženih mjera.

Podatke o ribnjaku prikupilo je Odjeljenje za privredu i poljoprivredu grada Prijedora i oni su objavljeni u rubrici odborničkih pitanja i odgovora Skupštine grada Prijedora, a ribnjak će biti i na dnevnom redu posebne ili tematske sjednice gradske skupštine posvećene privredi čije je održavanje planirano do sredine godine.

Izvor: Agencije