Grad Prijedor će i ove godine podržati aktivnost “Sata za planetu Zemlju” simboličnim isključivanjem rasvjete u centru grada, a moto ovogodišnje ekološke akcije je “Pokreni se za planetu”.

Večeras će od 20.30 do 21.30 časova biti isključena javna rasvjeta u Ulici Nikole Pašića u centru Prijedora, a u mraku će tih sat vremena biti i zgrada Gradske uprave.

Na taj način će se Grad Prijedor priključiti grupi od oko 7.000 gradova iz 190 zemalja koji su i prošle godine, uprkos pandemiji, podržali tu akciju, saopšteno je iz Gradske uprave Prijedor.

Glavni cilj ove, najveće volonterske akcije, je poziv i način podizanja svijesti kod ljudi kako bi osigurali održivu budućnost naše planete ukazujući na klimatske promjene, prekomjernu potrošnju resursa i ekološke probleme.

Akcija je pokrenuta u Australiji 2007. godine, kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama kada je više od dva miliona domaćinstava učestvovalo u “Satu za planet Zemlju”.

Akcija se od tada održava svake godine posljednje subote u martu, a poziv se odnosi i na domaćinstva i firme da gašenjem nepotrebne rasvjete i uređaja na jedan sat skreću pažnju na preduzimanje akcije za zaštitu i spas naše planete.

Autor: SRNA/ATV