Izmjene i dopune odluke o taksi prevozu na području grada Prijedora poboljšaće funkcionisanje ove službe i omogućiti iste uslove za rad svih registrovanih taksi prevoznika, izjavio je danas v.d. načelnika gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić.
“Dosadašnjom regulativom u ovoj oblasti stanje nije bilo u potpunosti uređeno i zato smo pozvali taksi prevoznike na sastanak u Gradsku upravu da pokušamo propisima u nadležnosti lokalne uprave približiti po konkurentnosti pravna lica i preduzetnike, gdje je i bilo najviše neslaganja”, rekao je Kabić Srni.

On je naveo da u Prijedoru postoje dva taksi prevoznika registrovana kao pravna lica, sa 17, odnosno sa 10 vozila, te 28 samostalnih prevoznika registrovanih kao preduzetnici, sa po jednim vozilom, te da će, prema novoj odluci, grad svake godine utvrđivati maksimalan broj taksi mjesta i taksi vozila, u zavisnosti od iskazanih potreba korisnika taksi prevoza, kao i samih taksi prevoznika.

“Problem u funkcionisanju taksi prevoza nastao je upravo u tome što pravna lica posjeduju veći broj taksi vozila u odnosu na preduzetnike koji posjeduju jedno taksi vozilo, čime se automatski preduzetnici stavljaju u neravnopravan položaj. Mislim da smo zajednički našli jedno dobro rješenje i da smo postigli dogovor koji je pretočen u novu odluku koja će riješiti njihove probleme”, naveo je Kabić.

Osim licence, taksi prevoznici moraće imati i saglasnost ovog odjeljenja za svako vozilo, u toku godine registrovanje novih prevoznika vršiće se ukoliko neki od tadašnjih odustane od djelatnosti ili se penzioniše, a omjer izdavanja rješenja za registraciju obavljanja taksi prevoza je tri prema jedan u korist preduzetnika.

“Fizička i pravna lica koja su ispunila uslove za registraciju djelatnosti rangiraju se na jedinstvene rang-liste i nalaze se na listama čekanja prema redosljedu predaje zahtjeva. Odjeljenje je, nakon obavještenja o trajnom prestanku rada preduzetnika ili o smanjenju broja taksi vozila pravnog lica, dužno da pozove prvorangirane sa lista čekanja”, pojasnio je Kabić.

On je najavio da bi taksisti u narednih mjesec ili dva dana trebalo da Odjeljenju dostave prijedlog jedinstvenog cjenovnika na koji grad treba da da saglasnost, a taj cjenovnik biće istaknut u svakom taksi vozilu.

Odluka o izmjenama i dopunama odluke o taksi prevozu na području grada Prijedora usvojena je na prijedlog ovog odjeljenja na posljednjoj sjednici gradske Skupštine.

Izvor: Agencije