Odbornik u Skupštini grada Prijedora Igor Javorić napustio je skupštinsku salu tokom glasanja o imenovanju članova Odbora za saradnju sa dijasporom nezadovoljan što ovaj odbor nije dobio i zamjenika predsjednika.

Naime, na dnevnom redu šeste sjednice odbornici su razmatrali i prijedlog rješenja o imenovanju Odbora za sardanju sa dijasporom. Ovaj odbor je privremeno radno tijelo i njega čine odbornici. Za predsjednika Odbora predložen je predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović, a za članove odbornici Aleksandar Milješić (SNSD), Milenko Đaković (DNS), Azra Pašalić (Pokret za Prijedor), Miljana Kos (SPS), Igor Kneginjić (SP) i Nenad Mejakić (US).

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović je kao predlagač objasnio ovu tačku dnevnog reda, a predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Duško Miletić izjavio da komisija podržava prijedlog rješenja o imenovanju odbora za saradnju sa dijasporom.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, odbornik Igor Javorić (DNS) koji je inače član Komisije za izbor i imenovanja izjavio je da je na sastanku ove Komisije rečeno da će na Skupštini biti razmatrano da Odbor za dijasporu dobije i zamjenika predsjednika.

– Pitao sam kolege koji su bili prisutni Duška Miletića, Gorana Velaulu i Azru Pašalić kako nema zamjenika predsjednika Odbora, oni su mi rekli odmah da će na Skupštini predložiti da se osim predsjednika odredi i zamjenik i da to bude bilo koji od odbornika koji su dostavili uredno i na vrijeme svoju kandidaru za ovaj Odbor. Interesuje me da li je to moguće odraditi bez obzira što je ovo vaša inicijativa, sebe ste stavili za predsjednika Odbora, svi ostali su članovi, ne vidim kako nema zamjenika – upitao je Javorić predsjednika Skupštine Duratovića.

Duratović je odgovorio da odlukom o formiranju Odbora za saradnju sa dijasporom nije predviđeno da on ima zamjenika predsjednika.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Usljedio je oštar odgovor Javorića.

– Meni je rečeno da ćemo to na Skupštini uraditi , sekretar Skupštine i svi ostali su mi na Komisiji to rekli, a vi meni sada govorite da je to drugačije. Predsjedniče, sebe ste predložili i stavljate sebe za predsjednika ,vi ste ovdje i sudija i kadija i sve živo – rekao je Javorić i napustio skupštinsku salu.

Odbornik SNSD Goran Velaula potvrdio je da je na sastanku Komisije za izbor i imenovanja Javoriću odgovoreno da se na sjednici Skupštine može izabrati zamjenik predsjednika.

– Pitam vas predsjedniče je li moguće da mi izaberemo potpredsjednika? Zašto je kolega Javorić djelimično u pravu? Zato što imamo ovdje rješenje o imenovanju Komisije za utvrđivanje i promjenu imena ulica i trgova na području Prijedora, gdje ima potpredsjednik, a isto u članu tri piše kao i ovdje u članu tri, da je to povremeno radno tijelo – objasnio je Velaula.

Duratović je odgovorio da se to rješenje može promijeniti amandmanima i predložio pauzu kako bi oni koji žele dostavili amandmane. Potom je Velaula zaključio da pauza nije potrebna jer se ovo rješenje može mijenjati na svakoj narednoj sjednici Skupštine grada.

FOTO: B. MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: B. MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Odbor za saradnju sa dijasporom čiji je predsjednik Duratović, a ostalih šest odbornika su članovi usvojen je sa 18 glasova odbornika, šest je bilo suzdržanih, a jedan protiv.

Izvor: Srpskainfo