Policija u Mostaru je za sada privela 10 lica zbog narušavanja reda i mira, a jedna osoba teško je povrijeđena, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić.

– U tuči je učestvovalo više huligana koji su koristili razne predmete poput palica, komada drveta i pirotehničkih sredstava. Brzom intervencijom policijskih službenika Policijske uprave Mostar javni red i mir je stavljen pod nadzor – izjavio je Marić.

Na kriminalističku obradu privedeno je 10 aktera sinoćnjih nereda, a lice koje je zadobilo teže povrede hospitalizovano je na Univerzitetskoj kliničkoj bolnici u Mostaru, javio je Kliks.

Ovaj portal prenosi da je na jednoj porodičnoj kući pričinjena materijalna šteta, a tokom sukoba oštećena su i vozila koja su bila parkirana na ulici.

– Policijski službenici PU Mostar zajedno sa Centrom kriminalističke policije provode dalju operativnu istragu na terenu da utvrde identitet ostalih učesnika izazivanja nereda – rekao je Marić.

Sukob na ulicama Mostara dogodio se tokom trajanja policijskog časa, a sukobile su se dvije veće grupe.

Prema video-zapisima objavljenim na društvenim mrežama, primijećena je upotreba eksplozivnih sredstava, a letjele su i boce, te kamenice.

Tokom sukoba prouzrokovana je šteta na imovini stanovništva.

Prema nezvaničnim informacijama, grupa od blizu 50 mladića koji su pripadnici navijačke grupe Ultrasi Fudbalskog kluba Zrinjski, ušla je u mostarsko naselje Donja Mahala radi izazivanja nereda i fizičkog obračuna, nakon čega je došlo do sukoba sa mještanima tog naselja i pojedinim članovima Veležove navijačke grupe Red armi.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je nerede, a od policije je zatražio da što prije predoči detalje o ovom događaju.

– Upućujem oštre riječi osude nakon sinoćnjeg divljanja huligana i napada na privatnu imovinu i građane u naselju Donja Mahala, posebno što se napad dogodio za vrijeme trajanja policijskog časa – naveo je Kordić.

Autor: SRNA/RTRS