Širom Republike Srpske, polaganjem vijenaca na spomen – obilježja iz Drugog svjetskog rata, obilježeno je 76 godina od pobjede nad fašizmom i odata počast žrtvama iz tog perioda. Poručeno je da je slobodarski srpski narod podnio veliku žrtvu u slamanju zla fašizma.

U organizaciji Udruženja za njegovanje tradicije, u Prijedoru je prvi put organizovan Marš besmrtnog puka. Noseći fotografije i ordenje svojih predaka, nekoliko desetina Prijedorčana prošlo je kroz grad da podsjete na antifašističke borce.

Kaurin Ranko, sin Bogdana Kaurina, nosioca partizanske spomenice, čovjeka koji je učestvovao u 2. Svjetskom ratu istakao je da je došao da, na neki način, oda svim borcima poštovanje.

– A, s druge strane da skrenem pažnju na revizuju istorije – rekao je on.

Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz istakao je nadu da će ovo prerasti u jednu tradiciju.

– Da će postati tradicija, onako kako je preraslo u mnogim drugim gradovima širom svijeta, u svim onim gradovima koji obilježavaju i žele da budu dio antifašističkog pokreta – kaže Šormaz.

Od 21.000 boraca iz Potkozarskog kraja, koji su ustali protiv fašizma, poginulo je 10.000.

– Ovaj kraj je dao i 35.000 žrtava fašističkog terora. To su oni koji su poginuli u pokoljima, strijeljanjima, na razne načine. Poginulo je i 12.000 djece sa Kozare, a to je čitava jedna mlada generacija – naglasio je Veljko Rodić predsjednik GO Saveza boraca grada Prijedora.

Autor: RTRS