U Niševićima kod Prijedora obilježene su 82 godine od Dana ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Kod spomen obilježja služen je parastos i položeni vijenci, te odata počast svim postradalim mještanima u Narodnooslobidačkoj borbi i Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Iz ovog sela tokom u Drugom svjetskom  ratu poginulo je 73 ljudi. Sjećanje na njih ne blijedi ni danas, kaže Dušan Mijatović, unuk rukovodioca ustanka u Niševićima.

“Oni nisu samo dali živote za onaj period, nego su položili svoje živote za svu našu budućnost i prošlost. Njih treba sponjimati, jer su, na neki način, ugradili sebe u temelje Republike Srpske”, rekao je Mijatović.

Mještani Niševića dali su nesebičan doprinos u borbama, kako tokom Drugog svjetskog rata, tako i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. To nikada ne smijemo zaboraviti, poručeno je iz ovog sela.

“Da u narednom periodu naše generacije žive u miru sa ostalim narodima, ali da budemo jako oprezni i da ne zaboravimo ono što nam se dešavalo i ono što su naši preci stvorili, a to je sloboda”, istakao je Ranko Kolar, vršilac dužnosti Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Prijedora.

Vijence na spomen-obilježja iz Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otažbinskog rata položilo je nekoliko delegacija.

Izvor: kozarski