“Narod mora da se ujedini oko odbrane Republike Srpske, jer nije Šmitovim odlukama i odlukama tužilaštva napadnut Milorad Dodik i SNSD, već srpska državnost u BiH, oličena u Republici Srpskoj”, saopšteno je iz “Besmrtnog puk Republike Srpske”, povodom optužnice Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lučića zbog nepoštovanja samovoljnih odluka Kristijana Šmita.

“Istorija srpskog naroda je stradalnička i časna, istorija narodne pobjede kroz vijekove. Republika Srpska je nastala u borbi protiv onih koji su slavili ustaštvo i “handžar diviziju,” kao prava nasljednica antifašističkih pokreta iz Drugog svjetskog rata. Ona je odraz vijekovnih težnji srpskog naroda za slobodom i pravdom. Gotovo 24.000 žrtava položeno je za očuvanje slobodne i demokratske Republike Srpske, njenih institucija, njene državnosti.

Narod mora da se ujedini oko odbrane Republike Srpske, jer nije Šmitovim odlukama i odlukama tužilaštva napadnut Milorad Dodik i SNSD, već srpska državnost u Bosni i Hercegovini, oličena u Republici Srpskoj. Ukoliko se dozvoli dalja razgradnja državnosti Republike Srpske, njeno ukidanje će postati pitanje dana. Sudbina Srba u Federaciji BiH pokazuje da Srbi bez svog entiteta, sa dejtonskim atributima državnosti, ne mogu opstati zapadno od Drine. Pokušaj „samozvanca“ Šmita da oduzme imovinu Republici Srpskoj i da je prenese na Bosnu i Hercegovinu, ozbiljniji je udar na državnost Republike Srpske, čak i od ranijih slučajeva nasilnog otimanja brojnih dejtonskih nadležnosti Republike Srpske.

Republika Srpska može postojati, i postoji, i bez nekih nadležnosti, ali ne može postojati bez sopstvene imovine. Кada jednom preduzeću oduzmete imovinu ostaje samo prazna firma (poslovno ime) i samo je pitanje dana kada će takvo preduzeće biti ugašeno. Isti je slučaj sa državom koja ne može postojati ako je lišena vlasništva nad zemljom, šumama i drugim nepokretnostima na svojoj teritoriji. Кao što kaže jedna ruska izreka da “ne mogu postojati dva gospodara u jednoj jurti/kući” („Dva hozяina v odnom domu bыtь ne mogut.“) tako ni Bosna i Hercegovina ne može postati vlasnik imovine na teritoriji Republike Srpske, a da se ne obesmisli samo postojanje Republike Srpske kao jednog od dva konstitutivna entiteta koji čine realnu uniju Bosnu i Hercegovinu.

Ako danas dozvolimo da nam krivično gone Predsjednika Republike Srpske, sutra će sve Srbe loviti kao zečeve kada ostanu bez zaštita svojih institucija. Ako Republici Srpskoj oduzmu imovinu, ništa ih sutra neće spriječiti da uzrupiraju ličnu imovinu svakog Srbina.

Ako je  cilj  sila, koje stoje u pozadini ovih dešavanja u BiH, „jačanje destruktivnih procesa u Evropi, sprečavanje približavanja EU i Rusije, konsolidacija ruskih resursa i evropskih tehnologija i formiranje novih subjekata globalne konkurencije“ jasno je da je jedina sila sposobna da se odupre razaranju, ona koja objedinjuje u dobru i slozi”, saopšteno je iz Besmrtnog puka Srpske.

Izvor: ATV