Pretresa u skladištu CIK-a u Istočnom Sarajevu nije bilo, ali, po naredbi Tužilaštva BiH službenici SIPA jesu izvršili uvid u određenu uskladištenu izbornu dokumentaciju.

Nezvanično saznajemo da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet na osnovu objedinjene prijave poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Sanje Vulić iz Doboja i hrvatske liste iz Teslića.

Sud BiH je nakon proteklih lokalnih izbora razmatrao i odbacio i žalbu Sanje Vulić, kao i žalbu hrvatske liste iz Teslića. Ali, nakon što su uslijedile krivične prijave Tužilaštvo, kako nezvanično saznajemo, istragu provodi po jednom predmetu.

– Aktivnosti su vršene uz prethodnu najavu, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužilaštvo na temelju prijave osoba sa područja Teslića, o navodnim nepravilnostima u postupanju Centralne izborne komisije BiH, a odnose se na glasanje putem pošte, na lokalnim izborima za područje Teslića. Tužilaštvo BiH, nakon pregleda dokumentacije, odrediće se o daljim aktivnostima – navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Uvid u glasačke listiće i materijale CIK-a istražioci SIPEAizvršili su po usmenoj naredbi i u prisustvu istražilaca Tužilaštva BiH.

– Ta naredba nije se odnosila na pretrese, kao što su pojedini mediji u BiH prenijeli. Ne radi se o izuzimanju dokumentacije, nego samo o ostvarenju uvida u određenu dokumentaciju – naveo je Luka Miladinović portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Iz CIK-a potvrđuju da su upoznati sa sadržajem krivičnih prijava u kojima se zahtijeva da Tužilaštvo preispita odgovornost i članova CIK-a i izborne administracije.

– Ovo što se traži je vezano za postupanje našeg glavnog centra za brojanje, vezano za dopisne glasove koji su došli iz inostranstva, odnosno, verifikaciju za jednu izbornu jedinicu u Republici Srpskoj, glasovi iz inostranstva Teslić – rekao je Željko Bakalar predsjednik CIK-a.

Prema dostupnim saznanjima, hrvatska lista Teslić podnijela je krivičnu prijavu jer su listićima koji su, kako tvrde, neosnovano proglašeni nevažećim, mogli ostvariti jedan mandat u lokalnom parlamentu.

Sanja Vulić je, podsjećamo u krivičnoj prijavi ukazala na moguću zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja članova CIK-e, jer su spregom sa pojedinim političkim subjektima u Republici Srpskoj, obezbijedili ponavljanje izbora u Doboju, čime su oštetili gradski budžet i ugrozili investicije.

Autor: RTRS