Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta za 2020. godinu, prema kojima je od plana budžeta za prošlu godinu u iznosu 44.612.113 KM, realizovano 39.506.762 KM na prihodovnoj, a 42.382.242 KM na rashodovnoj strani.
Izvještaj o izvršenju budžeta usvojen je sa 19 glasova za, pet protiv i četiri uzdržana.

Odbornici su usvojili i zaključke koje je predložio Klub odbornika SNSD-a, po kojima budžet prošle godine nije trošen u skladu sa zakonom, pojedine stavke su umanjene za više od pet odsto, nije rađen rebalans, novac je trošen bez programa i odluka Skupštine grada i neformalno su kreditirani dobavljači mimo odluka o zaduženju.

“Zadužuje se gradonačelnik da kod nadležnih institucija pokrene postupak radi utvrđivanja postojanja krivičnih djela i eventualne odgovornosti najkasnije u roku od 90 dana”, navedeno je u zaključcima koje je uz podršku skupštinske većine predložio šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Velaula.


Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je deficit u budžetu za prošlu godinu 4,2 miliona KM, da je 700.000 KM uloženo u javnu rasvjetu mimo odgovarajućih programa.

On je naveo i da je ovih dana stigla presuda na štetu grada od 320.000 KM za eksproprijaciju na Pećanima i da je gotovo izvjesno da će grad izgubiti i tužbu od “Prijedorputeva” za prekršenu tendersku proceduru.

“Samo dugovi, samo troškovi i samo tužbe su ono s čime sa od prvog dana suočavamo i zato možda svima djeluje kako kaskamo u mjestu”, naveo je Pavlović.

Odbornik DNS-a Milenko Đaković rekao je da je iz izvještaja vidljivo da je stanje na računima grada na dan 31. decembra 2020. godine 4,5 miliona KM, od čega 2,2 miliona raspoloživih sredstava na jedinstvenom računu trezora grada.

“Sve je urađeno sa najboljom namjerom i s ciljem rješavanja prioritetnih problema građana. Po primopredaji dužnosti gradonačelnika zaduženost grada bila je manja od 12 odsto, od dozvoljenih 18 odsto”, rekao je Đaković.

Đaković je rekao da DNS ne može podržati izvještaj jer se ne slaže sa prikazanim iznosom deficita.

Šef Kluba obornika SDS-a Biljana Knežević rekla je da se u posljednjih nekoliko mjeseci različitim brojkama barata u javnosti kada je riječ o visini deficita, napominjući da su investicije u javnu rasvjetu, koja se spori prethodnoj vlasti, kao i u bilo koju drugu javnu sferu, na korist svih građana.

Odbornik SNSD-a Saša Bursać izjavio je da je izvještaj realno napisan i da ga je stoga moguće usvojiti, ali da činjenica, da se usvaja nešto što je radila sadašnja opozicija, nosi druge konotacije.

“Ja bih rado glasao protiv, ali to nam onda veže ruke u daljem djelovanju u kontekstu deficita, jer, ako ne usvojimo deficit, nemoguće je podići kredit da se to anulira”, rekao je Bursać novinarima u Prijedoru u pauzi zasjedanja.

Odbornik PDP-a Ranko Smiljanić rekao je da je iz izvještaja vidljivo da je kapacitet gradskog budžeta ograničen na oko 38 miliona KM, a da ja sve preko toga kredit.

Smiljanić je naveo da je na prošlogodišnji budžet bilo moguće preraspodijeliti oko dva miliona KM, odnosno pet odsto, a da je preraspodijeljeno sedam miliona KM, za šta je morao da se radi rebalans.

“Ali smo spremni podržati izvještaj da bi se grad mogao zadužiti”, naglasio je Smiljanić.

Izvor: Agencije