Nikola Јokić, košarkaš Denver Nagetsa, ispisao je nove strance srpske košarke postavši MVP NBA lige.

Srpski igrač saznao je da je izabran za najkorisnijeg košarkaša tako što je komesar NBA Adam Silver prekinuo sastanak ekipe u Finiksu.

– Izvinite što vam prekidam sastanak, ali imam neke važne vijesti. Čast mi je da proglasim Nikolu Јokića za MVP-ja sezone 2020/2021. Čestitam ti Nikola – rekao je Adam Silver.

 

Јokiću se na licu pojavio osmijeh i saigrači su odmah krenuli da mu čestitaju. Uslijedio je i zagrljaj sa trenerom Majkom Melounom, a srpskom igraču putem video poziva čestitali su i članovi porodice.

Nikola se i potom obratio saigračima i stručnom štabu.

– Ovo je individualna nagrada, moja je, ali ne bih mogao da dođem do nje bez vas. Vi ste veliki dio ovoga i hvala svima koji se nalazite u ovoj sobi – rekao je Јokić.

Јokić je postao prvi srpski košarkaš u istoriji sa NBA MVP nagradom u rukama, a ispisao je istoriju i američke košarke postavši prvi najkorisniji igrač koji je izabran u drugoj rundi drafta.

Centra iz Sombora su pre sedam godina draftovali Nagetsi sa 41. mjesta, a danas je najbolji igrač na svijetu.

Јokić je imao i poruku za navijače Denvera širom svijeta.

– Pozdrav navijači Denvera, želim svima da vam se zahvalim za podršku koju nam dajete. Putovanje nije gotovo, imamo još mnogo posla da uradimo… Nastavite da navijate za nas i hvala.

Јokić iza sebe ima nevjerovatnu sezonu u kojoj je odigrao sve 72 utakmice, prosečno bilježivši – 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencija.

Najimpresivnije je to što je srpski igrač predvodio ekipu do trećeg mjesta na Zapadnoj konferenciji, a da je pritom u završnici sezone igrao bez drugog najboljeg igrača ekipe – Džamala Mareja.

Kao što je i rekao, sezona još nije gotova jer Denver igra polufinale konferencije, što je još jedan podvig za Јokića pošto je oslabljeni tim uspio da dovede do druge runde.

Tokom glasanja za MVP-a /najkorisnijeg igrača/ NBA sezone srpski reprezentativac Nikola Јokić dobio je 971 glas – u osam slučajeva je stavljen na drugo mjesto, a u jednom na greće.

Na drugim mjestu je košarkaš Filadelfije Džoel Embid koji je samo u jednom slučaju stavljen na prvo mjesto, u 62 slučaja na drugo, a u 23 na treće mjesto i ukupno je osvojio 586 glasova.

Treći na listi je Stiven Kari kog je pet sportskih novinara stavilo na prvo mjesto, u 23 slučaja bio je na drugom mjestu, u 32 na trećem. Ukupno je dobio 453 glasa.

Među najkorisnijim igračima su i Luka Dončić koji je osvojio 42 glasa, zatim Јanis Antentonkumpo, Kris Pol, Demjan Lilard, prenose sportski portali.

Nikola Јokić, najbolji igrač Denver nagetsa, trenutno predvodi svoj tim u polufinali zapadne konferencije NBA lige protiv Feniks sansa.

Autor: sputniknews.com