Delegacija Grada Prijedora prisustvovala je danas u Sarajevu ” Smart siti” forumu.

U delegaciji su bili Mirsad Duratović , predsjednik Skupštine grada, Monja Kasalović vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti i Admira Kličić, šef Odsjeka za informacione-komunikacione tehnologije. Na ovom skupu su razmatrani uloga i cilj Smart citi foruma , predstavljanje Smart citi koncepta u EU i mogućnosti njegove primjene u BiH,
Panelista u diskusiji ” Pamentni gradovi u BiH- prilike i preporuke bila je Admira Kličić, šef Odsjeka za IKT iz Gradske uprave Prijedor.
“Prijedor je ispred UNDP-a i GIZ-a i svih ostalih učesnika današnjeg skupa istaknut kao jedan od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave koja je spremna da odgovori svim izazovima digitalizacije odnosno novog doba. Takođe, naglašena je opredijeljenost gradske uprave prema digitalizaciji kako bi se stvorili što bolji uslovi za život građana uvođenjem novih tehnologija”, istakla je Kličićeva.

Današnji forum jedna je od aktivnosti u Projektu “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH” koji ima za cilj da adresira izazove i podrži progresivne lokalne administracije u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unaprijeđenje spremnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije opštinskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni, “smart city” koncept i rješenja. U projektu učestvuje 5 pilot jedinica lokalne samouprave – Pale, Prijedor, Tešanj, Zenica i Zvornik, kojima će biti pružena podrška u formulisanju vizije pametnog grada i procesu akcionog planiranja transformacije, koordinirano sa postojećim strategijama i planskim procesima.