Srpska ima obećanja da bi u narednim danima trebalo da stigne 50.000 doza druge komponente vakcine “Sputnjik”. Preko ruske ambasade Dodik i Višković uputili su dopis ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da apeluje na brže dopremanje druge komponente vakcina. Naredne sedmice u Srpsku bi trebalo da stigne i vakcina kineskog proizvođača Sinofarm čime bi trebalo da bude ubrzan proces vakcinacije.

Proces vakcinacije protiv virusa korona u Srpskoj teče ustaljeno i trenutno su za prvu dozu dostupne vakcine svih proizvođača.

– U ovim danima bilježimo veliku zainteresovanost za vakcinaciju i mislim da će ta zainteresovanost svakako ostati. Epidemiološka situacija je kod nas povoljna, a svi smo svjesni šta se dešava u okruženju i da delta soj dovodi do povećanja broja novooboljelih i da je to situacija koju i mi očekujemo u narednom periodu. Upravo je to razlog zbog čega moramo ovaj ljetni period iskoristiti i povećati broj vakcinisanih – istakla je Јelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ali nemaju sve lokalne zajednice iste kapacitete za proces vakcinacije. Doktor Aleksandar Panić, direktor Doma zdravlja u Stanarima ističe da opada interes stanovništva za vakcinaciju.

– Do sada je vakcinisano je u našem domu zdravlja vakcinisano ukupno 590 pacijenata, dok je drugu vakcinu primilo njih 247. Mi ćemo i dalje, u skladu sa našim mogućnostima, da provodimo odluku Republičkog štaba za vanredne situacije – ističe Panić.

Zaključkom Republičkog štaba, domovi zdravlja dužni su da organizuju vakcinaciju u trajanju od 12 časova radnim danom, a osam subotom.

– Domovi zdravlja su nadležni da organizuju vakcinaciju stanovništva u skladu sa grupama kako oni budu planirali. Ono što je svakako zahtijevano je da se otvore vrata za sve građane i da se bez najave dolazi na vakcinaciju. Molim građane za strpljenje i da se u okviru svog doma zdravlja raspitaju u kom terminu mogu da dođu na vakcinaciju – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Zavod za medicinu rada i sporta biće nadležan da organizuje vakcinaciju za radnike u preduzećima.

Ubrzanje procesa vakcinacije očekuje se isporukom kineskog proizvođača Sinofarm.

-Republika Srpska je nabavila oko 240.000 doza ove vakcine koje će do 15. jula biti na raspolaganju našim građanima – istakao je premijer Radovan Višković.

Kada kineske vakcine stignu u Srpsku slijedi kontrola serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja traje od sedam do deset dana, a potom slijedi isporuka domovima zdravlja.

Autor: RTRS