Grad Prijedor bi trebao da planira novac za modernizaciju sistema video-nadzora, odnosno nabavku ANPR ili „pametnih“ kamera, koje  imaju mogućnost prepoznavanja registarskih oznaka na vozilima, kao što je to slučaj u svim većim gradovima u Srpskoj.

oderni video-nadzor mora da bude uveden sa ciljem praćenja ubrzanog napretka informatičkih tehnologija, te zbog povećanja lične bezbjednosti građana i bezbjednosti u saobraćaju u preventivnom smislu, kao i brzini reagovanja policije u represivnom smislu.

Ovo je zaključeno na posljednoj sjednici Foruma za bezbjednost zajednice Prijedora.

O stanju video-nadzora učesnike Foruma je izvjestio načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor, Mario Milašin.

– Postojeći sistem video-nadzora u gradu, u tehničkom smislu, nije funkcionalan i zahtijeva potpunu rekonstrukciju i modernizaciju. Njega sada čini ukupno 13  kamera s pripadajućom tehničkom opremom za snimanje video-zapisa i monitoring. Od navedenog ukupnog broja kamera, u funkciji su dvije kamere, i takva situacija traje već duže vrijeme – rekao je Milašin.

On je naveo da instalirana oprema ne zadovoljava standarde Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, propisane  dokumentom „Preporuke o uslovima i načinu realizacije sistema video-nadzora na raskrsnicmama“.

– Iako je instalirana oprema u vlasništvu Grada, nadzor i snimanje javnog mjesta je isključivo policijsko ovlašćenje. Poštujući Zakon o zaštiti ličnih podataka u BiH, MUP RS je registrovan u Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH kao kontrolor koji vodi, obrađuje, i utvrđuje svrhu i način obrade ličnih podataka na osnovu zakona ili propisa. S tim u vezi, jedino je MUP RS ovlašćen za snimanje i nadzor javnih površina, pa prema tome pristup sistemu video-nadzora javnih površina trećim licima mora biti onemogućen – kaže Milašin.

FOTO: GRADSKA UPRAVA PRIJEDOR
FOTO: GRADSKA UPRAVA PRIJEDOR

Forum za bezbjednost Prijedor

Dodao je da je neophodno kamere koje su instalirane za potrebe Grada uključiti u sistem video-nadzora MUP RS.

Zamjenik predsjedavajućeg Foruma za bezbjednost zajednice Prijedor, Draško Đenadija, kaže da je nedostatak novca problem u uvođenju modernog sistema video-nadzora.

– Treba tražiti eksterne izvore finansiranja. Dobar primjer za to su Banjaluka i Trebinje, gdje su ovi sistemi riješeni zahvaljujući novčanoj pomoći Vlade Republike Srpske. Radi se o oko pola miliona maraka – naveo je Đenadija.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je ranije najavio da je u planu postavljanje pametnih kamera na području Prijedora, ali da će ovaj plan biti usklađen s količinom novca u gradskoj kasi za 2021. godinu.

Vršilac dužnosti načelnika Odeljenja za saobraćaj i komunalne poslove grada Prijedora, Dragoslav Kabić, na jednoj od sjednica Skupštine grada Prijedora je rekao da je zbog povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju razmatra mogućnost uvođenje kamera koje bi bile predane Policijskoj upravi Prijedor na upravljanje.

TROTINETI I ZNAKOVI

Predstavnik Radio kluba „Kozara“, Ognjen Vukić, na sastanku Foruma za bezbjednost zajednice Prijedor je pitao šta je s inicijativom za postavljanje saobraćajnih znakova za ograničenje brzine na ulazima u grad i kako je regulisana oblast upotrebe električnih trotineta na javnim površinama i u saobraćaju, jer je primjećeno da se oni voze i šetalištem u glavnoj ulici.

Predstavnik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor, Goran Gavranović, rekao je da se nastavljaju napori za postavljanje odgovarajućih znakova i da policija, a i Forum, nisu zadovoljni tumačenjem koje su dobili od preduzeća “Putevi RS”. Objasnio je da upotreba električnih trotineta za sada nije pravno uređena, te da se čeka donošenje odgovarajućih propisa.

Izvor: Srpskainfo