Treba jačati veze mladih Srba iz regiona sa Srbijom, obezbijediti uslove da mladi ostanu u svojim zemljama i da se u njih vrate, rečeno je na Samitu srpske omladine i studenata Balkana, koji se održava u Beogradu. Pod sloganom “Sinergija kao ključ uspjeha”, okupilo se 300 učesnika iz Srbije, Srpske i Crne Gore.

Samit je inicijativa koja može da nam pomogne da zajedno rastemo i imamo konkretne rezultate koji će dovesti do toga da mladi ljudi ostanu u regionu, ističe premijerka Srbije Ana Brnabić. Zahvaljujući reformama, Srbija prvi put bilježi priliv visokoobrazovanih, a cilj je da mladi imaju jednake šanse kao u najnaprednijim zemljama svijeta.

– Samit treba da nam služi da vidimo šta je to sve urađeno, šta je to dalo rezultate i šta mi onda kao Vlada Srbije da ponudimo zemljama u regionu, da bi takvi rezultati bili i u tim zemljama – kaže Brnabićeva.

Budući naučno-tehnološki park u Banjaluci vjerovatno će biti dio naučno-istraživačke mreže koja će biti formirana. Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević smatra da su srpskom nacionalnom korpusu u 21. vijeku potrebne veće integracije.

Rajčević kaže da se te integracije, prije svega, odnose na one kompetencije koje su potrebne čovjeku u 21. vijeku.

– Te kompetencije su iz reda nauke, istraživanja, digitalne pismenosti, svega onoga o čemu govorimo kada je riječ o čovjeku 21. vijeka. Dakle, to je ono što mi želimo da vidimo i sa lijeve i sa desne strane Drine i mislim da je u tom smislu u proteklih sedam-osam godina zaista urađeno mnogo – rekao je Rajčević.

Snažan faktor povezivanja mladih Srba u regionu su nacionalni, vjerski, kulturni i jezički identitet. U toj oblasti Srpska i Srbija provode brojne aktivnosti, od zajedničkih nastavnih programa za nacionalne predmete, do Foruma za ćirilicu i Karavana kulture govora.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ističe da je institucionalna povezanost jako bitna, ali da je jednako važno da se mladi Srbi koji žive u regionu upoznaju, druže, rade na određenim projektima i tako doprinose jačanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Razgovarano je i o značaju sportskih manifestacija i ulozi sporta u jačanju kolektivnog duha.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović istakla je da je umrežavanje mladih iz Republike Srpske i Srbije značajna tema.

Ona je ukazala da Srpska i Srbija imaju već mnogo zajedničkih projekata kao što su ljetne škole sporta i male olimpijske igre, ali i da su mladi sportisti Srpske Nemanja Mandov, Staša Čađo, Tijana Bošković reprezentativci Srbije.

Organizatori Samita srpske omladine i studenata Balkana su Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda i Studentska konferencija univerziteta Srbije, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Autor: RTRS