Nigdje na svijetu nema da odlukom proglašavate zakon, to je blef i svaki student prava bi se nasmijao na tu odluku, poruka je srpskog člana predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

“Oni smatraju da smo mi ljudi nižeg reda, pa svaku vrstu blefa ili podvale mogu da guraju.Incko je za motiv imao isključivo to da se osveti nama, Srbima, i da nas kvalifikuje za nešto što je njegova porodica ranije radila, za neka djela i nedjela. Njegov otac je bio oficir Gestapoa. Zna se šta je bio Gestapo, to nisu bili obični vojnici nego oni koji su hapsili jevreje, Srbe, ubijali i tako dalje”, kaže Dodik u emisiji “Direktno”.

Pojasnio apsurd odluke

“Odluka objavljena na sajtu i to je zakon. Da li to znači da lovačko društvo na svom sajtu objavi da više ne lovi životinje nego ljude i da to važi?”, upitao je Dodik.

“Ovo nema veze s pravom”

“Treba računati na to da je jedan broj tužilaca muslimanski motivisan. To nema veze s pravom. Kako je moguće da pravnik, bude tužilac neke zemlje u kojoj on prihvata da se nameću akti koji nemaju nikakav Ustavni osnov. Nemaju međunarodno pravo. Zamislite šta to govori o tužiocu. Znači, on je spreman, isključivo zato što mu odgovara, njemu, njegovoj naciji, da progoni pripadnike druge nacije i da se krije iza nečega što je u suštini pravni blef i da se kao pravnik ne pobuni na tu nepravnu radnju da neko može da nametne zakon a da nema ovlaštenje za to”, kaže Dodik i poručuje da su na taj način oni protiv Bosne i Hercegovine.

“BiH može biti jaka samo ako se poštuju njene institucije i ono što one rade. Jedino mjesto gdje bi se mogao donijeti zakon jeste Parlamentarna skupština, koja opet nije klasični parlament, nego nešto što je sastavljeno iz različitih parlamenata. Sad ti tužioci hoće nama da kažu, po sistemu Turske vladavine, kadija te tuži – kadija ti sudi. Ja sam uvjeren da nijedan srpski tužilac neće postupati po ovome. Neće nijedan sudija u Sudu BiH prihvatiti suđenje po ovome i to će prikazati sav neuspjeh BiH, a i te intervencije koju je Incko nametnuo”, izričit je srpski član Predsjedništva BiH.

Upitao je i kakav je profesionalni dignitet tužioca koji prihvata da postupa po nekoj navodnoj odluci u zakonu, koja nije donesena zakonski.

Od ovoga zavisi koliko će se održati sistem u BiH

Od toga dokle će oni ići sa ovim, zavisi i to koliko će se uopšte održati sistem u BiH.

“Pozivam sve Srbe u SIPA-i da ne postupaju po nalozima Tužilaštva ove vrste. Cijenićemo to i za one koji to čine i koji ne čine, mislim da moraju da se tome suprotstave. Ja im dajem podršku, zahtijevam od direktora SIPA-e da ne postupa po tim nalozima i da ne postupa nijedan Srbin. Vjerujem i uzdam se, da će i Hrvati prihvatiti da ne postupaju po takvim stvarima, jer je to stvar koja će se i njima desiti ubrzo”, kaže Dodik.

“Opštim otporom pokazati besmisao”

Naveo je i da se opštim otporom apsolutno može pokazati besmisao svega ovoga, a najviše besmisao funkcionisanja Bosne i Hercegovine.

“Ako neko hoće BiH, a prihvata da neizabrani stranac ima pravo da nametne neki zakon, kakva je to BiH?”, naglašava Dodik.

Poručuje i da se sve radi sinhronizovano, koordinisano, i da to već traje duže vrijeme.

“Imate situaciju da gotovo za svakoga ko iole posmatra situaciju vidi da Osmica nema diplomu, ili, još gore, ima sumnjivu diplomu i da on izbjegava i bude oslobođen, samo zato što sudije i taj lobi muslimanski u Tužilaštvu i Sudu BiH, predvođeni predsjednikom Suda, koji je opet pod uticajem muslimana u Sarajevu, a nekog ovdje, anonimnog Srbina koji kaže da nije bio genocid, njega bi procesuirali i zatvarali”, kaže Dodik i navodi da je pored Osmice zloupotrebljavao položaj, Debevec zloupotrijebio Zakon o sudu, a da njima, izgleda, niko ništa ne može .

“Na kraju da bi dobili privid kako nešto postupaju, sada su smislili da smijene jednu dobru ženu, Gordanu Tadić, koja profesionalno radi svoj posao i niko ne može da nađe ništa drugo. To treba povezati sa onom pričom kada je Milan Tegeltija smijenjen, a na njegovo mjesto došao musliman, a u Komisiji za disciplinsko postupanje je isto muslimanka i sve je to složeno na taj način da oni misle da imaju pravo da djeluju… vidjećemo, ta arogancija, sila i moć uvijek traju do jednog nivoa“, jasna je poruka Milorada Dodika.

Milorada Dodika.

Dodik: Založiću se da svaki građanin Srpske bude zaštićen

“Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj, prilikom svakog saznanja o eventualnom djelovanju SIPA-e ili obavještajne službe, da obavijeste nadležnu policiju.

Biće napravljen poseban broj u Republici Srpskoj, putem kojeg će građani Srpske informisati policiju ukoliko im je potrebna zaštita.

“Naša policija je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani – šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprečavati”, izričit je Dodik.

U Srebrenici su stradali i Srbi, ali su zanemareni od pravosuđa

“Mi, Srbi, smo rekli da je u Srebrenici bio težak zločin, stradalo je mnogo Bošnjaka. Izjavljivali su razni funkcioneri saučešće, pa sam i ja to uradio ranije. Ali, isto tako ne možemo da prihvatimo kvalifikaciju koju hoće da nam nametnu i ne možemo da prihvatimo da postoje Srbi koji su u gotovo identičnom broju stradali, a da oni budu potpuno zanemareni od pravosuđa. Imate situaciju da je jedna Biljana Plavšić, koja nikad ni mrava nije zgazila, odležala deset godina zatvora, a Naser Orić, koji je klao ljude, slobodno hoda po Sarajevu. Tu pravdu ne može niko prihvatiti… Takvu pravdu ne bi trebali da prihvate ni Bošnjaci”, kaže Dodik za ATV.

Izvor: ATV