Najveća investicija na području opštine Trnovo, vrijednosti oko 15 miliona KM, u toku je na Јahorini gdje, uz pomoć Vlade Republike Srpske i svesrdnu podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, “Olimpijski centar” Јahorina gradi novu ski-stazu i šestosjed sa svim pratećim sadržajima, izjavio je danas Srni načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović.

– Ovo je prvi put u istoriji da će se opština Trnovo naći na mapi turističkih destinacija Republike Srpske – naglasio je Gagović i istakao da opština Trnovo finansijski ne učestvuje u ovom grandioznom projektu.

Prema njegovim riječima, izgradnjom ove ski-infrastrukture u značajnoj mjeri porašće i vrijednost zemljišta na Јahorini, kao i objekata u izgradnja čiji metar kvadratni stambenog prostora već iznosi oko 2.000 evra.

– Cijenu zemljišta prošle godine podigli smo na 650 KM po metru kvadratnom – podsjetio je Gagović.

On smatra da zbog svega ovoga, Trnovo kao lokalna zajednica ima solidnu perspektivu jer će moći da funkcioniše samostalno i da se svrsta u red razvijenih opština u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Trnovo naveo je da je na lokalitetu Obućina bare u toku izgradnja 140 apartmana, a dogodine bi trebalo da počne i izgradnja super luksuznog hotela.

– Novi smještajni kapaciteti, uz postojećih oko 2.000 ležajeva, značajno će unaprijediti turističku ponudu Trnova na području olimpijske Јahorine, a očekujemo da to doprinese i bržem razvoj turizma i obezbijedi novo zapošljavanje mladih iz Trnova, te većoj cijeni nekretnina – rekao je Gagović.

On je istakao da Trnovo raspolaže i turističkim resursima u podnožju planine Treskavice, te na izletištima Kazani, i Rajski do, što turizam svrstava u vrh privrede ove nerazvijene lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima, značajne investicije u Trnovu se očekuju i putem koncesija za kamenolom, kao i prihoda od naknada za šume, te od korištenja voda od hidrocentrala Bogatić, Krupac, Podivič.

– U prvom polugodištu ove godine pripremali smo projektnu dokumentaciji jer smo bili u zaostatku oko nekih planova, ali trenutno smo raspisali nekoliko tendera i do kraja godine planiramo da završimo jedan od naših najvećih projekata finansiranih iz opštinskog budžeta, a to je vodovod na Јahorini, vrijedan oko 900.000 KM – rekao je Gagović.

On je istakao da će tako trajno biti riješeno snabdijevanje vodom područja Јahorine koje pripada opštini Trnovo.

Prema njegovim riječima, tender je sproveden i za izgradnju dijela saobraćajnice u vrijednosti od 100.000 KM, takođe na Јahorini.

– U naselju Trnovo imamo u planu izgradnju tri lokalna puta, a vrijednost ovih radova je oko 95.000, zatim rekonstrukciju krova dvije zgrade. U jednoj je smješten MUP, a u drugoj žive članovi porodica poginulih boraca, a osim toga namjeravamo da nabavimo minibus za prevoz učenika iz Kijeva u Osnovnu školu u Trnovu – najavio je Gagović.

Veoma značajna aktivnost lokalne uprave u Trnovu, istakao je on, jeste i izrada planske i projektne dokumentacije koja se odnosi na novi regulacioni plan na Јahorini za kompleks od četiri hektara, što bi trebalo da bude urađeno do kraja godine.

– Prostorno-plansku dokumentaciju pripremamo i za Trnovo, kao i projekat izgradnje kanalizacione mreže u selu Širokari – dodao je načelnik Trnova.

Gagović je izrazio optimizam u pogledu budućeg razvoja Trnova, ističući da ova lokalna zajednica ima odličnu saradnju sa Vladom Republike Srpske, gradom Istočno Sarajevo i susjednim opštinama.

Autor: SRNA/RTRS