Dok pojedini opozicioni političari kritikuju određene izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sastanku sa turskim predjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Dodik takve kritike smatra besmislenim i promašenim.

Kaže, u Sarajevu je zastupao stavove Republike Srpske i razgovarao o aroganciji i ignoraciji koja tamo postoji prema Srpskoj.

Poručuje da se treba osvrnuti na ono šta je investirano i šta je cilj na ekonomskom planu, a ne na izjave opozicije kojima je, smatra, primaran prigovor, a ne da kažu nešto konstruktivno.

Dodik u izjavi za ATV poručuje da je bilo važno otići na sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali i ostati pri kursu koji je utvrđen, a to je, kaže, u Sarajevu iznijeti svoje stavove koji moraju da budu potpuno jasni drugoj strani i jasni srpskom narodu.

Smatra da je Erdogan veliki lider koji ima objektivniji pristup, ali poručuje ne treba ni zaboraviti da će u nekoj krajnjoj instanci u političkom smislu podržati Bošnjake.

– Republika Srpska je stabilna. Republika Srpska sa stavom. I to se moglo vidjeti juče u Sarajevu. Republika Srpska koja ne oklijeva. Republika Srpska koja se ne boji. Možemo da budemo u BiH, ali ne možemo učiniti legitimnim stvari koje je uradio visoki predstanik – istakao je Dodik.

Dodik kaže da se Erdogan veoma interesovao o odnosima u BiH i njenim problemima. Tvrdi da je turski predsjednik svjestan podijeljenosti BiH i uloge članova Predsjedništva.

Pojedini opozicioni političari iz Republike Srpske tumače da je Dodik na sastanku sa turskim predsjednikom pominjao raspakivanje Dejtona.

Za lidera SDS-a Mirka Šarovića takve izjave opasne su za Srpsku. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić mišljenja je da Dodikov poziv na razgovor Šarović poistovjećuje sa takozvanim Dejtonom 2.

– Ono što je vrijedno pažnje jeste što se vidi razlika i jasnoća sa kojom je nastupio Dodik, te je umjesto da probleme stavi pod tepih kao što to žele druga dva člana Predsjedništva, jasno ukazao na probleme – rekao je Špirić.

– Najava novog dogovora znači i najavu Dejtona 2 što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske. Da li je upravo zbog ove najave i avanture u koju se upušta srpski član Predsjedništva BiH i išao u Sarajevo na sastanak?! Sada izgleda da je to bila namjera, ali za SDS ovakav put je neprihvatljiv – izjavio je Šarović..

U Sarajevu postoji arogancija i ignorancija prema Republici Srpskoj i to je jasno, poručuje Dodik.

Podsjeća, pokušaj da kaže da se mora razgovarati o tome bio je na konferenciji za štampu i to potvrđuju i pojedini iz opozicije koji smatraju da nam ne treba novi dogovor.

– U uslovima kad imate potpuno skrnavljenje Dejtona, dakle promijenjen je Ustav BiH, i oni kažu da nam ne treba novi dogovor, znači da pristaju da im se to nameće i da ne žele da prekinu tu nit i da pokušaju nešto da urade i uspostave neku drugu poziciju – naglasio je Dodik.

I ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović, koji je sa turskim predstavnicima razgovarao o infrastrukturnim projektima, smatra da je Dodik juče u Sarajevu zastupao interese Republike Srpske.

– Јa ne vidim zaista nikakav razlog za bilo kakvu izjavu o izjavama Dodika da je zastupao nešto suprotno zaključcima NSRS – rekao je Mitrović.

Sastanak sa turskim predsjednikom nije bio samo protokolaran. Pokazao se opravdanim iz političkih, ali i ekonomskih razloga. Zbog toga je važan i za Republiku Srpsku, smatra savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić.

– Na jučerašnjem sastanku Dodik niti je izdao, niti prodao bilo šta od zajedničkog stava vlasti i opozicije, niti je ponizio Republiku Srpsku, već upravo suprotno. Dodik je bez okolišanja predložio da se umjesto ovog nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika i jednog broja njegovih međunarodnih podržavalaca u razrješenje “bosanskog Gordijevog čvora” prevashodno uključe Turska, Srbija i Hrvatska – izjavio je Kalinić.

Dodik podsjeća da Republiku Srpsku i u narednom periodu očekuje politička borba, ali i veliki investicioni projekti, između ostalog, gradnja auto-puteva, bolnica, ulaganja u energetski sektor.

To je, kako kaže, važnije od besmislenih i promašenih kritika pojedinih opozicionih političara.

Autor: RTRS