Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović smatra da bi bio opasan presedan da se dozvoli da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović svojom inicijativom smijeni srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, a još gore je što to traži bošnjački predstavnik koji se dovodi u vezu sa ratnim zločinima.

– To ne smije da se dopusti i ukoliko srpski narod i stranke u Srpskoj ostanu jedinstvene, onda će i Srbiji olakšati njenu poziciju, pogotovo kada je riječ o Kosovu i Metohiji, ali i o pitanju BiH – rekao je Karanović za Televiziju Pink.

Karanović smatra i da Dodik nije glavna meta napada bošnjačkih političara i zapadnih sila, jer je iz njihovih poteza jasno da ciljaju na Republiku Srpsku i Srbiju, što se vidi i u agendi Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne prihvata za visokog predstavnika i takozvanog Savjeta za implementaciju mira, koje ga je postavilo nelegalno.

Da je srpsko jedinstvo najjači adut u odbrani pozicija Republike Srpske i Srbije smatra i analitičar Stevica Deđanski.

– U Republici Srpskoj imamo jedinstvo o pitanju nametnutih odluka, a to jedinstvo se prelilo i na Srbiju. Veoma je važno i to što je Milorad Dodik lider koji ne popušta pod pritiscima, baš kao i Aleksandar Vučić u Srbiji – istakao je Deđanski.

On je ukazao da je bitno da Srbi ne naprave nijedan potez za koji bi mogli da ih optuže da budu krivi, što i ne rade, već svoje interese štite u skladu sa međunarodnim pravom.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je nelegalno imenovanog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da pokrene pitanje smjene srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi se, kako je pojasnio, odblokirao rad Predsjedništva.

Ovom zahtjevu je prethodila sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj Dodik nije glasao ni za jednu tačku dnevnog reda, čime je spriječio njihovo usvajanje.

Autor: SRNA/RTRS