Život naših pacijenata priključenih na kiseonik više nisu u opasnosti. Ovo je glavno što poručujem našim pacijentima, njihovim porodicama, zaposlenima u UKC-u Republike Srpske i cijeloj zabrinutoj javnosti, naveo je u saopštenju direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

– Rješenje koje smo našli je privremeno. Danas u kasnim poslijepodnevnim časovima dobili smo potvrdu preduzeća Meser, ovlaštenog u BiH za distribuciju medicinskog kiseonika, da će ipak hitno uputiti jednu cisternu prema nama. Očekujemo da stigne tokom noći ili ranog jutra. Zahvaljujemo im što su shvatili da je ova nevjerovatna, dramatična situacija stvarna i što su pružili ruku pomoći životno ugroženima – rekao je Đajić.

Podsjetio je da je sinoć naredio mjere štednje kiseonika.

– Napravili smo racionalizaciju, smanjili dio hladnih operativnih slučajeva što nam je kupilo vrijeme i omogućilo da dočekamo ovu isporuku. Živim u vjeri i nadi zajedno s cijelom javnosti da će cisterna stići na vrijeme – poručio je direktor UKC-a Srpske.

Naveo je da će ova isporuka pokriti potrebe pacijenata UKC Republike Srpske u sljedeća dva, tri dana.

– U posljednji tren, izbjegli smo tragediju i mogućnost masovnog umiranja na našim odjelima i klinikama zbog nedostatka kiseonika koju je nam je priredio svojim neodgovornim i sebičnim ponašanjem Draško Stanivuković. Neoprostivo – poručio je Đajić.

Autor: RTRS