Usvajanjem Odluke o privremenom finansiranjuinstitucija BiH za posljednji kvartal ove godine izbjegnuta je šteta po Republiku Srpsku- izjavio je za Srnu predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, odgovarajući na optužbe opozicije da su srpski ministri prekršili zaključke Narodne skupštine o neučestvovanju u radu zajedničkih institucija zbog nametnutog Inckovog zakona.

Tegeltija objašnjava da nema potrebe da Srpska izdvaja dodatna sredstva iz svog budžeta za plate zaposlenih u  institucijama BiH, kada je budžet Srpske već uskraćen za iznos indirektnih poreza koji se uplaćuje u zajedničke institucije. U opoziciji smatraju da je za odlazak srpskih ministara na sjednicu Savjeta ministara saglasnost morala dati Narodna skupština.

Zaključak broj dva od 26. jula ove godine koji su uz ostale, u NSRS potpisali lideri svih parlamentarnih partija, precizira da je učešće srpskih predstavnika u donošenju odluka u Parlamentarnoj skupštini, Savjetu ministara i Predsjedništvu dozvoljeno u slučajevima kada je neophodno spriječiti odluke suprotno interesima Republike Srpske. Odluka o provremenom finansiranju zajedničkih institucija apsolutno je u interesu Srpske- kaže Zoran Tegeltija.

– O odluci o privremenom finansiranju upoznati su svi lideri političkih partija i pozicije i opozicije i niko od njih nije imao ništa protiv donošenja takvih odluka – naglasio je Tegeltija.

Međutim, čim je Odluka o privremenom finansiranju “ugledala svjetlost dana” opozicija je oštro napala vlast u Srpskoj da su odustali od potpisanih zaključaka Narodne skupštine o neučestvovanju u radu zajedničkih institucija, zanemarujući da su se i oni saglasili sa učešćem u odlukama koje su u interesu Srpske.

– Da se ne lažemo nije to zbog plata već zbog zgrade. Činjenica Vi ste prekršili zaključke Narodne skupštine, tačka – poručila je Јelena Trivić, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević kaže da se prije učešća srpskih ministara u Savjetu u donošenju Odluke o privremenom finansiranju, lider SNSD-a Milorad Dodik konsultovao sa predsjednicima stranaka u Srpskoj i upoznao ih s tom namjerom.

– I ovaj put je naravno telefonski razgovarao sa svi liderima stranaka iz vladajućih stranaka i liderima opozicije, a jedan od lidera opozicije Nešić je rekao da On podržava tu odluku dok drugi predstavnici opozicije nisu imali hravbrost da to kažu kako bi ostavili prostor za medijske nastupe – istakao je Kovačević.

Konfuzija je nastala kada su iz Srpske poručili da su spremni da isplaćuju plate zaposlenim Srbima u zajedničkim institucijama jer nema budžeta i odluke o privremenom finansiranju. Ispostavilo se da bi to bio dupli trošak jer se već kroz indirektne poreze iz Srpske u budžet zajedničkih institucija uplaćuje oko 200 miliona od čega je 70 miliona za plate. Zato su srpski ministri podržali Odluku o provremenom finansiranju, a ne zato što je to naredio Kristijan Šmit.

– Povezivanje ove odluke sa pismom koje smo dobili od Kristijana Šmita nema nikakve veze niti bilo šta zajedničko sa tim. Ova odluka je usaglašena u Republici Srpskoj i o njoj već duže vremena razgovaramo. Čekali smo kraj mjeseca da je potvrdimo jer smo svjesni koliku bi štetu nanijeli Republici Srpskoj njenim neusvajanjem – dodao je Tegeltija.

Za Odluku o privremenom finansiranju glasali su svi ministri iz Republike Srpske, uključujući i ministra Miloša Lučića iz DNS koji je opozicija.

Autor: RTRS