Osnovni sud u Banjaluci odbio je da potvrdi optužnicu protiv četiri pripadnika Policijske uprave Banjaluka koju je podiglo Okružno tužilaštvo za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja prilikom hapšenja Brune Batinića na skupu grupe “Pravda za Davida” u junu 2019. godine.

Rješenje kojim se odbija potvrđivanje optužnice protiv banjalučkih policajaca donio je sudija za prethodno saslušanje, saznaje Srna.

Odbijeno je potvrđivanje optužnice protiv osumnjičenih V.Š, M.V, D.N. i E.M. kojima su na teret stavljena krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom protivpravno lišenje slobode.

Osnovni sud je ostavio mogućnost žalbe na svoju odluku u roku od 24 časa.

Bruno Batinić je u junu 2019. godine bio u blizini Hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke, gdje su se tada nalazili okupljeni oko neformalne grupe “Pravda za Davida”, a policija im nije dozvoljavala ulazak u dvorište hrama.

Kako je tada saopšteno iz policije, Batinić je, nakon što je odbio da postupi po zakonitom naređenju policijskih službenika, počeo da pruža aktivan otpor prilikom lišenja slobode, usljed čega je jedan policijski službenik zadobio povrede.

Batinić je tom radnjom počinio prekršaj pa je sankcionisan uručivanjem prekršajnog naloga.

Autor: SRNA/Srpskainfo