Mirko Šarović i Branislav Borenović, uoči protesta, slikali su se za istim stolom sa američkim diplomatama i Elmedinom Konakovićem, koji je sinoć, dok su trajali protesti na sarajevskoj televiziji najavio intenziviranje vojnih planova u kantonalnim MUP-ovima i federalnim bezbjednosnim službama o napadu na Republiku Srpsku. Dok se na protestima razjedinjuje Republika Srpska, iz Sarajeva Konaković prijeti ratom, krene li Srpska ka samostalnosti.

Bošnjačka politička scena dobila je novog jastreba. Nakon Bakira Izetbegovića koji je “zveckao“”oružjem za ne daj bože, Elmedin Konaković otišao je korak dalje zaprijetivši da neće mirno posmatrati, kako kaže, secesionističke težnje Milorada Dodika i navodno, izvođenje vojske i policije na entitetsku granicu .

– Onog trena kada se odluči da to uradi formalno, da dovede neku vojsku, policiju, stavi to negdje nešto na neki prelaz koji on smatera granicom, tada počinje konflikt u BiH. Šta ako to uradi? Dakle počinje konflikt u BiH. Diplomatskim riječnikom to je konflikt – poručio je Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda.

Dakle ako se ijedan policajac Republike Srpske pojavi na teritoriji Srpske uz entitetsku granicu ka Federaciji, na šta ima apsolutno pravo, Konaković je spreman da izazove rat koji on diplomatskim riječnikom zove konflikt. O tome je kaže upoznao američke zvaničnike Metju Palmera i Erika Nelsona. A oni, ni riječi o opasnom zveckanju oružjem.

– Prvo pitanje koje se postavlja da li će međunarodna zajednica koja se konsultuje s njima, da li će konačno da reaguje i kaže da moraju pod hitno da prestanu sa tim ratno huškačkim izjavama – istakao je Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republik Srpske, naglašava da je zveckanje oružjem i te kako opasno.

– Bošnjački političari koji zveckaju oružjem u BiH imaju malo dodira sa razumom i istakao da mir nema cijenu. Vjerujem da takvi ljudi nisu osjetili šta je barut i da dođe do neke nesreće ni oni ni njihovi bližnji ne bi sigurno učestvovali u tom sukobu već bi svoje interese ostvarivali preko krvi običnog naroda – rekao je Milunović.

Da se u Federaciji prave ozbiljni planovi u kojima su kantonalni MUP-ovi okosnica u eventualnom konfliktu o kojem priča Konaković,potvrđuje i poziv federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare kantonalnim ministrima na sastanak o bezbjednosnim izazovima koji Konaković tumači kao pripremu operativnih planova protiv Srpske.

– Čampara je sazvao na nivou Federacije, kantonalni ministri će se sastati u narednih nekoliko sedmica ili dana da se o tome ozbiljno porazgovara jer mi nemamo opciju, to nećemo nijemo posmatrati – naglasio je Konaković.

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, ističe da Bošnjačka opozicija kuje planove kako da izvrši agresiju i kako da napadne Republiku Srpsku.

– Mi konstanto ponavljamo da ne planiramo da građane i narod Republike Srpske vodimo u bilo kakvu avanturu, to ne znači da ne tražimo poštovanje za Srpsku, ali to naravno ne znači da ukoliko neko od tih ratno huškača ako mu padne na pamet da krene da nećemo odbraniti i Republiku Srpsku ali i sve naše građane – poručio je Kovačević.

U BiH ništa nije slučajno tako ni tajming najave opšte mobilizacije policijskih i drugih snaga u Federaciji. Slučajno ili ne, upućivanja prijetećih izjava Republici Srpskoj poklopilo se sa protestom opozicije koja želi da sruši aktuelnu vlast.

– Dok se opozicija u Republici Srpskoj cirkusira, skreće teme i defokusira javnost, Konaković upravo na Face TV izjavljuje kako se prave ozbiljni intezivni vojni planovi u kantonalnim MUP -ovima i bezbjednosnim službama u FBiH o vojnom napadu na Republiku Srpsku! – tvrdi Milan Tegeltija, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Indikativno je da lideri opozicije u Srpskoj Mirko Šarović i Branislav Borenović nisu reagovali na ratnohuškačke izjave Elmedina Konakovića .Pitanje je i hoće li, s obzirom na to da su sa Konakovićem prije protesta sjedili za istim stolom sa svojim američkim mentorima, dogovarajući promjenu Izbornog zakona.

Autor: RTRS