Administrativni prelazi Јarinje na putu Leposavić-Raška i Brnjak na putu Zubin Potok-Novi Pazar jutros su otvoreni za saobraća.

Prva vozila prešla su sa obje strane tačno u 8.00 časova. Kontrolu administartivnih prelaza sa kosovske strane obavljaju pripadnici KPS-a, javio je dopisnik Srne.

Iz kosovske policijske službe Srni je rečeno da će saobraćaj ubrzo biti normalizovan pošto će se na prelazima obavljati rutinska kontrola i kontrola upotrebe stikera kojima će biti prelijepljene srpske i oznake samoprozvanog Kosova.

Kako su pojasnili, vozači automobila sa srpskim registarskim oznakama pri ulasku na Kosovo i Metohiju u obavezi su da nalepnicama koje dobiju na prelazima prekriju zastavu i grb Srbije, a vozači automobila sa registarskim oznakama samoprozvanog Kosova imaju obavezu da prekriju oznake prije ulaska na teritoriju centralne Srbije.

Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark sinoć je objavio da “misija Euleksa na zahtjev kosovske policije nastavlja da prati situaciju na sjeveru Kosova zajedno sa NATO-om”.

On je istakao da je situacija stabilna i da će se sistem stavljanja naljepnica na registarske oznake sa obje strane primjenjivati jutros od 8.00 časova što će nadgledati Euleks.

Administrativni prelazi Јarinje i Brnjak otvaraju se za saobraćaj poslije petanestak dana blokade koji je izazvala odluka Prištine da na Kosovo i Metohiju ne mogu da ulaze automobili sa srpski registarskim oznakama.

Autor: SRNA/RTRS