Nevenko Vranješ, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, kaže da je odluka o neobraćanju Kristijana Šmita pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija velika pobjeda Republike Srpske, prvenstveno njenog rukovodstva, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovih saradnika, koji su, kako kaže, prilično usamljeni u jednom jako teškom domaćem i međunarodnom ambijentu.

„Uspjeli su da ukažu međunarodnoj, domaćoj javnosti i svjetskoj javnosti o problemima s kojima se mi ovdje susrećemo kao jedan konstitutivan narod. Svakako da je institucija OHR-a dobrano uzdrmana i da smo mi uspjeli dokazati njegov (Kristijan Šmit) nelegalitet i nelegitimitet i da smo mi uspjeli da domaćoj i svjetskoj javnosti stavimo do znanja da ovako više ne možemo“, rekao ej Vranjaš.

Naglasio je potrebu jedinstva, i zato ne može razumijeti poteze opozicije kada izlaze iz Narodne skupštine i kada ne podržavaju ovakve ideje i procese.

„Podsjetiću javnost na ta teška vremena devedestih godina, konkretno na 1993. godinu kada je Narodna skupština Republike Srpske u tri navrata odbila Vens-Ovenov plan koji je jako bio nepovoljan po nas tada, kada smo mi izašli na plebiscit, uprkos pritisku međunarodne zajednice pa čak i tadašenjg rukovodstva Srbije na čelu sa (Slobodanom) Miloševićem i rekli ‘ne’ takvom planu. Onda smo ušli u značajno povoljniju situaciju u svim potonjim planovima“, podsjeća Vranješ dodajući da se jednistvom srpskog naroda značajo mijenja naš položaj na međunarodnoj sceni.

Misli da je političko Sarajevo razočarano Šmitovim neobraćanjem u Savjetu bezbjednosti i da to razočarenje ne kriju.

„Kada su vidjeli da im neće poći za rukom oko Izbornog zakona ili oko ovih pritisaka ili eventualnih sankcija, onda su čak organizovali proteste protiv njega. To govori koliko oni lutaju u svemu tome, koliko su nedoslijedni, neposvećeni unutrašnjem dogovoru i to se mora mijenjati“, smatra Vranješ.

Zaključuje da je ovo pravi trenutak da se ujedinimo i očuvamo Republiku Srpsku, da izdržimo sav pritisak.

Izvor: ATV